Ezúttal égették a vereckei emlékművet

2009. szeptember 4., 10:00 , 451. szám

Meggyalázták a Vereckei-hágón felállított magyar honfoglalási emlékművet: felgyújtották az oltárkövét. A magyar emlékmű ellen az idén már második alkalommal követtek el atrocitást, amelyről hétfőn szerzett tudomást Magyarország ungvári főkonzulátusa.

A diplomáciai kirendeltség helyszínen járt munkatársa, Viczián Tamás konzul elmondta: a kaput jelképező emlékmű nyílásában elhelyezett, kocka alakú oltárkövet korom borítja, repedések láthatók rajta, amiből arra lehet következtetni, hogy gyúlékony folyadékkal leöntötték, majd meggyújtották. A diplomáciai kirendeltség első beosztott konzulja lapunknak nyilatkozva hozzátette: az esetről tájékoztatták a Külügyminisztériumot, várják a hivatalos választ. Várhatóan jegyzékben tájékoztatják majd az ukrán külügyminisztérium ungvári képviselőjét a történtekről.

Legutóbb március elején rongálták meg súlyosan a vereckei magyar emlékművet. A máig ismeretlen elkövetők akkor leverték a vasbetonból készült emlékmű burkolatának egy részét, megbontották a sarkait és önkényuralmi jelképeket, valamint Budapestet az 1939-es kárpátaljai eseményekért bocsánatkérésre felszólító szöveget mázoltak az oldalára. A rendőrség csupán szabálysértési eljárást folytat a tavaszi rongálás ügyében, egyelőre eredménytelenül. (Kárpátalja/MTI)