Városnap Nagyszőlősön

Megalapítása 747. évfordulóját ülte meg a település

2009. szeptember 4., 10:00 , 451. szám

Már csaknem nyolc évszázad telt el azóta, hogy IV. Béla fia, István ifjabb király (a leendő V. István) - 1262-ben kelt oklevelében - városi kiváltságokat adományozott a Tisza mentén, a hatalmas Fekete-hegy tövében elterülő Nagyszőlősnek, megnyitva ezzel az utat az azóta is tartó városi fejlődés előtt. Ennek eredményeként a helység lakói az idén megünnepelhették a település városi rangra emelésének a 747. évfordulóját.

A nagyszabású ünnepi rendezvénysorozat nyitányaként augusztus 23-án virág-, szőlő- és kézműves-kiállítást szerveztek a város központjában, a Béke téren. Majd augusztus 25-én ünnepélyes keretek között megnyitották a Kristályfürt Nemzetközi Könnyűzenei és Modern Tánc Fesztivált, melynek három napja folyamán a városi művelődési ház színpadára léphettek a Kárpátaljáról, Ukrajna különböző megyéiből, valamint külföldről, Oroszországból, Moldáviából, Lengyelországból, Romániából, a messzi Grúziából és Kazahsztánból s a még távolabbi Indiából, illetve Nigériából érkezett előadóművészek. És a közönség megcsodálhatta mind a fellépő énekesek szép hangját, mind a fürge lábú táncosok megannyi művészi produkcióját.

Augusztus 24-én azután, Nagyboldogasszony napján, az ünnepi istentiszteleteket követően, a Béke téren, ünnepélyes keretek között megnyitották a város napját. Bocskai István polgármester - ünnepi felszólalásában - előbb visszapillantott Nagyszőlős gazdag történelmére, majd beszélt az elképzelhető jövőről, kifejtetve, miszerint a város polgárai együttes munkájukkal formálják a múltból építkező s a jövőt megalapozó jelent, majd leszögezte: a település legfőbb értékét maguk a helybeli lakosok jelentik, akik tehetségükkel, munkaszeretetükkel alakítják a város mindennapjait.

Ezt követően a résztvevők átvonultak a volt Perényi-kastély mellett elterülő Perényi-parkba, ahol a szabadtéri színház színpadán Krasznai Gyula, a Nagyszőlősi Járási Állami Közigazgatási Hivatal elnökhelyettese, Oleg Ljubimov, a Nagyszőlősi Járási Tanács elnöke és Bocskai István polgármester nyújtotta át az adminisztráció, a járási, valamint a városi tanács dicsérő okleveleit azoknak a polgároknak, akik a művelődés, az oktatás vagy éppen a gazdaság terén munkálkodnak aktívan a település fejlődéséért. Majd a pódiumra léptek a "Kristályfürt" fesztivál résztvevői, és az éjszakába nyúló, nagyszabású gálakoncertet mutattak be a színház padsorait megtöltő közönség előtt. Miközben a városnapra kilátogató helybeliek a parkban felütött sátrak alatt sorakozó asztaloknál üthették el éhüket, szomjukat. Éjfélkor pedig ünnepi tűzijáték zárta le a rendezvénysorozatot...

Megkérdeztük Milován Jolánt, a KMKSZ Nagyszőlősi Középszintű Szervezete elnökét, a Nagyszőlősi Járási Tanács képviselőjét, mi a véleménye a városnapról.

- Annak idején Nagyboldogasszony napján szentelték fel a város volt görög katolikus, ma pravoszláv templomát, s jó érzékkel ugyanezen a napon adták át a híveknek az új görög katolikus szentegyházat. A nevezett ünnep olyan régi hagyomány Nagyszőlősön, hogy az egész város, felekezetre való tekintet nélkül, örömmel várja ezt a napot, s a polgármesteri hivatal - nagyon okosan - úgy döntött, hogy ekkorra időzíti a város napját, mely előtt felseperik, felmossák az utcákat, rendbe teszik Nagyszőlőst - fejti ki beszélgetőtársam. - Én abban látom a városnap értékét, hogy nagyon-nagyon sikeresen összekovácsolja a település polgárait. Mindenki emelkedett hangulatba kerül, s az ünnep - egyre érezhetőbben - növeli a lakosok lokálpatriotizmusát.

lm