Oroszországban is csőd az új vizsgarendszer

2009. szeptember 4., 10:00 , 451. szám

Idén Oroszországban is problémákat okoz az Egységes Állami Vizsgának elkeresztelt új vizsgarendszer, amely nagy általánosságban az ukrán emelt szintű érettséginek felel meg.

A szakmai hiányosságokon túl a legnagyobb felháborodást a visszaélések magas száma váltja ki az "idősebb testvérnél". Sajtóbeszámolók szerint némelyik kormányzóságban előfordult, hogy az eredményesen vizsgázók száma meghaladta a vizsgára jelentkezettekét, habár az illetékes szakemberek szerint a csalás lehetősége ki volt zárva.

A sztavropoli egészségügyi akadémián túl magasnak bizonyult a szomszédos észak-kaukázusi köztársaságokból jelentkező diákok száma. Furcsa, jegyezik meg a felsőoktatási intézményben, hogy bár a szóban forgó jelentkezők némelyike a bizonyítvány tanulsága szerint 100 százalékot teljesített az orosz nyelvvizsgán, a kétsoros felvételi kérelmet mégis öt hibával írta meg. Ez persze nem csoda, ha figyelembe vesszük, hogy az ellenőrző szervek már júliusban arra a következtetésre jutottak, hogy a legjobban teljesített diákok munkáinak legalább 25 százaléka alacsonyabb pontszámot érdemelt volna.

Minap maga Dmitrij Medvegyev orosz elnök is azt javasolta, hogy vizsgálják felül a vizsgák eredményeit, méghozzá a rendvédelmi szervek bevonásával. (Kárpátalja/rbc.ru/korrespondent.net)