Más-más mércékkel mérnek

Járművezetői orvosi igazolás

2009. augusztus 28., 10:00 , 450. szám
Német Marianna

Az utóbbi hetekben több beregszászi járási olvasónk jelezte, hogy a diabéteszes és a vérnyomásos betegek számára nem adják ki a járművezetői engedélyhez szükséges orvosi igazolást.

A beregszászi járási klinikán az illetékes bizottság vezetőjénél, Német Mariannánál érdeklődtünk, mi ennek a korlátozásnak az oka, miért fosztják meg a járművezetéstől a nem súlyos állapotú betegeket. Mint elmondta, az egészségügyi minisztérium 1999. évi 299. sz. rendelete értelmében a cukorbetegségben szenvedő, valamint a II. (150-179/95-105 Hgmm) és III. (180/110 Hgmm-től felfelé) fokozatú vérnyomásos betegek a motorkerékpár, a moped és a traktor kivételével semmilyen más közlekedési eszközt nem vezethetnek. Az I. (138-145/85-95) fokozatú hipertóniások esetében egyéni az elbírálás, melynek során figyelembe veszik, mennyire figyel oda a beteg az egészségére, jár-e kontrollra. Ha az elvégzett kardiogram-vizsgálat nem mutat ki egyéb szív- és érrendszeri szövődményeket, fél- vagy egyéves időtartamra adható ki nekik az igazolás. Megkérdeztük az orvostól, nem tartja-e igazságtalannak, hogy azok sem kapnak engedélyt, akiknek betegsége enyhébb lefolyású, amire az volt a száraz válasz, hogy nincs jogában áthágni a hivatalos jogszabályokat, nem tehet semmit.

A rendelet felett az utóbbi években szemet hunytak, nem tartották fontosnak annak betartását. A hozzáállás megváltoztatását Német Marianna szerint a közlekedésrendészet által az utóbbi néhány hónap során elvégzett felmérés eredményei tették szükségessé - hirtelen megnőtt az olyan közlekedési balesetek száma, amelyeket a volánnál ülő vérnyomásos vagy diabéteszes betegek okoztak. A jogszabályok betartásának szükségességére egy áprilisban megtartott ungvári tanácskozáson a minisztérium illetékesei is felhívták a megyében működő orvosi bizottságok vezetőinek figyelmét.

Az általunk megkérdezett, a vezetéstől a bizottság által megfosztott betegek durva diszkriminációnak tekintik, hogy megvonják tőlük a saját személygépkocsijuk vezetésének jogát. Egészségügyi statisztikai adatok szerint a vizsgálatokon áteső minden 100 járművezető közül 40-nek vagy magas a vérnyomása, vagy magas a vércukorszintje. Sajnos mindkét betegségfajta egyre jobban terjed, és így a lakosság egyre nagyobb része lesz megfosztva a gépkocsivezetés jogától.

Utánanéztünk, mi a gyakorlat más járásokban. Mint megtudtuk, egyetlen más járásban sem kezelik ekkora szigorral a vezetői engedélyhez szükséges orvosi igazolások kiadását. Dr. Szabó Miklós, az Ungvári Járási Kórház belgyógyászati osztályának főorvosa lapunknak elmondta, hogy azok a vérnyomásos betegek, akik rendszeresen szednek gyógyszert, és akiknek a vérnyomása nem haladja meg a súlyos szintet, kaphatnak engedélyt. Így például a II. fokozatú betegek is kaphatnak egy évre engedélyt saját személygépkocsijuk vezetésére, csakúgy, mint azok a cukorbetegek, akiknek nem súlyos az állapota, folyamatosan méretik a vércukorszintjüket, nincs látáskárosodásuk és szedik a gyógyszereket. A hivatásos sofőrök esetében viszont csak egyéni elbírálás útján dönti el az igazolást kiadó bizottság, alkalmasak-e a vezetésre.

Külföldön kevésbé szigorú a szabályozás, mint Ukrajnában. Magyarországon például a II. fokozatú, sőt, egyéni elbírálás alapján akár a III. fokozatú vérnyomásos betegek is megkaphatják a járművezetéshez szükséges egészségügyi engedélyt, és a cukorbetegek is vezethetnek, mindaddig, míg betegségük jól kontrollált.

bj