Késnek a tankönyvek

2009. augusztus 21., 10:00 , 449. szám

Késik az új tantervnek megfelelő tankönyvek kiadása a magyar iskolák 9. osztályai számára, a korábbi években az alsóbb évfolyamoknak megjelentetett könyvek újrakiadására pedig idén sem számíthatunk. Az ukrajnai magyar könyvkiadás aktuális helyzetéről Varga Bélát, a lvivi Szvit Kiadó ungvári magyar szerkesztőségének vezetőjét kérdeztük.

– Idén az általános iskola kilencedik osztályai számára készült új tankönyvek megjelentetése van soron. Hol tart jelenleg a munka?

– Az elmúlt hónapokban már megjelentek a 9. osztályosoknak szánt ukrán nyelv és ukrán irodalom, valamint a magyar nyelv és magyar irodalom tankönyvek. Az ungvári magyar szerkesztőség jelenleg további négy könyv fordításán dolgozik, készül az algebra, fizika, biológia és világtörténelem tankönyv. Az utóbbi fordítását és szerkesztését gyakorlatilag már befejeztük, a másik három esetében még folyamatban vannak a munkálatok.

– Közeledik a tanévkezdés. Mikorra várható a tankönyvek megjelentetése?

– A szóban forgó utóbbi négy tankönyv kéziratait csupán július második felében kaptuk meg. Az oktatási minisztérium követelte, hogy a kiadványok jelenjenek meg szeptember 1-jére, de nem egészen két hónap alatt a legjobb akarattal sem lehet könyvet készíteni. Mindazonáltal mi igyekszünk minél előbb elvégezni a feladatunkat, a tervek szerint szerkesztőségünk szeptemberben befejezi valamennyi kötet fordítását és szerkesztését. Hogy azután mennyi időt vesznek igénybe a nyomdai munkálatok, s mikorra juthatnak el a könyvek az iskolákba, azt nem tudnám megmondani, hiszen nem a kiadónktól függ.

– Mi a helyzet a kilencedikesek többi tankönyvével?

– A Szvit mellett egy másik nyugat-ukrajnai kiadó is készíti a kárpátaljai magyar iskolák kilencedikes tankönyveit, de erről nincs pontos információm.

– Az érvényes szabályozás értelmében időszerű volna a korábbi években megjelent tankönyvek újrakiadása is. Mi a helyzet ezen a téren?

– Valóban, ötévente kell újra kiadni az egyes iskolai évfolyamok tankönyveit. Ennek megfelelően az elmúlt években már újra kellett volna nyomni az 1-3. osztályok tankönyveit, erre azonban nem került sor. Sőt, ezekben az osztályokban továbbra is hiányzik az új tantervnek megfelelő olvasókönyv, s a magyar nyelv könyv is, jóllehet az oktatási minisztérium évekkel ezelőtt jóváhagyta a kézirataikat.

– Ezek megjelentetésére nem is kaptak felkérést?

– Ígéretek voltak erre vonatkozólag, de pénzt, megrendelést végül sohasem kaptunk. Az idei év egyébként annyiban különbözik a korábbiaktól, hogy legalább a kilencedikes tankönyvek megjelentetéséhez szükséges pénz kiutalásáért nem kellett hadakozni az illetékes hivatalokkal. Ennek ellenére több jel utal arra, hogy a kárpátaljai magyar tannyelvű iskolai oktatás felszámolására irányuló központi intézkedésekkel párhuzamosan történik a hat és fél évtizedes múltra visszatekintő ukrajnai magyar tankönyvkiadás leépítése is.

hk