Megszólalt a KAMOT JA igazságérzete

Sokallták az 50 eurót

2009. augusztus 14., 10:00 , 448. szám

Több kapcsolattartási támogatást igénylő olvasónk is felháborodva jelezte, hogy a Beregszászi és az Ungvári Információs Irodákban azt a tájékoztatást kapták: mivel az egy évig érvényes schengeni vízumuk igénylésekor nem kötöttek egyéves időtartamra szóló egészségügyi biztosítást, kisebb összegű kapcsolattartási támogatást kapnak. Első hallásra arra gondoltunk, a gazdasági válság következtében a magyar kormányzat igyekszik forrásokat megtakarítani. Meglepetésünkre kiderült, hogy a lebonyolítással megbízott kárpátaljai civil szervezet, a KAMOT Jótékonysági Alapítvány vezetőinek kérésére vezették be a szigorítást, amelyet később, kérdésünk hatására átgondolt a budapesti lebonyolító. Megpróbáltunk utánajárni, miért kell megrövidíteni azt a kárpátaljai magyart, aki rögtön nem köti meg a vízuma teljes érvényességi idejére a biztosítását?

Kincs Gergely irodavezető távollétében megkérdeztük az ügy kapcsán Imre Natáliát, a Beregszászi Információs Iroda munkatársát, aki elmondta: "Július 22-től lépett érvénybe a változás, mely szerint csak a vízumok teljes időtartamára kötött biztosítás igényelhető vissza. Úgyhogy csak egyéves biztosítást lehet visszaigényelni, az pedig minimum nyolcvan hrivnya."

Kincs Gergely irodavezetőtől később megtudtuk, hogy az ügyben nyilatkozni Kocsis Mária, a KAMOT Jótékonysági Alapítvány elnöke hivatott, így őt is megkérdeztük: "Ha egy-éves vízumot kapott az illető, akkor egyéves biztosítást is kell hozzá kötnie, hogy megkaphassa az 50 eurós kapcsolattartási támogatást. Egyébként csak a vízum díját, tehát a 35 eurót kaphatja meg.

Erre az intézkedésre mi Magyarországról, a Szülőföld Alap Iroda igazgatójától, dr. Nagy Imrétől kaptunk engedélyt, ez hétfőtől van érvényben, előtte meghirdettük a Kárpáti Igaz Szóban szombaton, és hétfőtől már így fogadták el az irodák az emberektől. Tehát a kérelmeket mindenképpen elveszik az ügyintézők, csak figyelmeztetik a pályázókat, hogy valószínűleg nem fogják megkapni a biztosítás díját."

Utánajártunk, hogy mi lehet a furcsa intézkedés oka, hisz a magyar állam nem a vízumdíjat, és különösen nem a biztosítás díját fizeti vissza a kapcsolattartási támogatással, hanem a kárpátaljai magyarok anyaországgal való kapcsolattartását segíti elő.

Megkérdeztem hát dr. Nagy Imrét, a Szülőföld Alap Iroda igazgatóját, aki elmondta: "A KAMOT JA korábban levélben jelezte a Szülőföld Alap Irodának, hogy nem tartja igazságosnak azt a kialakult gyakorlatot, amely szerint a vízum igénylésekor sokan csak a lehető legrövidebb időre kötnek biztosítást, és ennek ellenére felveszik az 50 eurós támogatást, miközben mások sokkal nagyobb költséget vállalva egy egész évre kötnek biztosítást. A rendszer kialakításakor meghatározott két, 15, illetve 50 eurós kategória mellé nem kívánunk harmadikat bevezetni, miután maga a támogatás nem a megfizetett vízumdíj és az ahhoz kapcsolódó költségek visszatérítését jelenti, ezért nincs is ilyen jellegű közvetlen kapcsolat a támogatási összeg és a megfizetett díjak között. A felvetett 35 eurós kategória valószínűleg csak félreértés lehet."

Az igazgató úr is megerősítette azon felvetésemet, hogy a kapcsolattartási támogatás nem a vízumdíj és különösen nem a biztosítási díj visszafizetéséről szól, ezzel kapcsolatban a következőképpen fogalmazott: "Itt lényegében az ukrajnai magyarok magyarországi kapcsolattartásához kötődően felmerült költségeinek kompenzálásáról van szó. Ezen belül két kategóriát határoztunk meg, kishatárforgalom esetében a 15 eurós és schengeni vízum esetében az 50 eurós összeget."

Nagy Imre később arról tájékoztatott, hogy a lebonyolítóval a félreértést tisztázták, 35 eurós csökkentett támogatást senki részére nem fizettek ki, így személyi kár nem történt, a KAMOT JA pedig a korábbi gyakorlatnak megfelelően 15 és 50 eurós összegben fogja folyósítani a megítélt kapcsolattartási támogatásokat.

Megkérdeztem a Magyar Köztársaság Ungvári Főkonzulátusán a vízumügyekben illetékes Nagy Attila vezető konzult, aki hangsúlyozta: "Mi a kapcsolattartási támogatás kifizetésének ügyébe egyáltalán nem folyunk bele, ezt a munkát egy helyi civil szervezet végzi. Mi schengeni vízumot csak akkor adhatunk, ha rendelkezik az illető az EU területén érvényes egészségügyi biztosítással. Viszont a vízumigénylők közül vannak, akik azt mondják: én most Magyarországra utazok öt napra, majd fél év múlva megint öt napra, azért nincs értelme sok pénzért megkötni kilencven napra a biztosítást. Mi ilyenkor ezt elfogadjuk, és azt mondjuk, hogy akkor tessék az első beutazás időtartamára kötni biztosítást, ami lehet akár öt napra vagy egy hónapra szóló, de aláíratunk egy nyilatkozatot, amelyben a vízumigénylő tudomásul veszi, hogy amennyiben újra utazik, akkor neki újra biztosítást kell kötni."

A kapcsolattartási támogatás kifizetésének menetét már korábban is sok kritika érte, a Dupka György által vezetett Unió Alapítvány előbb féléveket, később egy évet is késett a kifizetéssel, majd Dupkától és alapítványától még az UMDSZ elnöksége is hivatalosan elhatárolódott. Most itt van a Kocsis Mária által vezetett KAMOT Jótékonysági Alapítvány, amely azért küzd, hogy minden vízumigénylőnek a 20-30 hrivnyás biztosítás helyett 80-100 hrivnyásat kelljen kötnie, függetlenül attól, hogy mindennap át akarja lépni a határt, vagy csak évente egyszer-kétszer. Mindezt állítólag az igazságérzetük miatt teszik, nyilván nincs semmilyen kapcsolatuk az ukrán biztosítótársaságokkal.

Badó Zsolt