Őssejtkezelés: Csodaszer vagy szélhámosság?

2009. augusztus 14., 10:00 , 448. szám

Miközben Magyarországon büntetőeljárás indult az illegális őssejtterápia alkalmazása miatt, betegek sokasága külföldön, többek között Ukrajnában veszi igénybe a kezelést. Sokan kérdezik manapság: miért tilos, ami nem megengedett, azoknak is, akiknek nincs más esélyük a gyógyulásra?

Világszerte vitatott az őssejt-kezelések megítélése, rutinszerű gyógymódként sehol, csak kísérleti terápiaként alkalmazzák, a világhálón mégis tucatnyi cég ajánlkozik gyógyíthatatlan betegségek külföldi őssejtkezelésének megszervezésére. Amiért tehát a napokban büntetőeljárást indítottak Magyarországon, azt utazásszervezők szabadon ajánlhatják. Egyébként őssejtterápiát Magyarországon legálisan csak csontvelő-átültetéskor alkalmazhatnak, illetve néhány esetben szívinfarktuson átesett betegekbe is ültettek be már őssejteket.

Az őssejt-gyógyutazások szervezői általában nem említik, hogy akárhol végzik is el, olyan eljárásról van szó, amelynek az eredménye mindenhol bizonytalan, viszont bizonyos, hogy igen sok pénzt kérnek el érte. Igaz, az utolsó szalmaszál után nyúló embernek semmilyen ár sem nagy, ha valamiképpen képes megfizetni azt. A gyógyulásban reménykedőket megtévesztheti az is, hogy egy-egy utazásszervező vagy őssejtkezelő klinika a betegek beszámolóit használja referenciaként. Például egy embrionális őssejtkezelést vállaló németországi központ a honlapján az egyes betegségek kezelési eredményeit is ismerteti.

Aszerint a gerincvelő sérülésével kezeltek (85 eset) 60 százaléka érzékelt javulást az állapotában. Az eddig kezelt 23 cukorbeteg közül három semmilyen változást nem tapasztalt, 10 némi javulásról, 10 pedig erős javulásról számolt be. A 19 sclerosis multiplexes kezeltjükből hét semmilyen változást nem tapasztalt, nyolc kismértékű, három pedig jelentős javulásról beszélt. Parkinson-kórnál 11-ből egy semmit sem tapasztalt, kettőnél valamelyest javultak a mozgási képességek. Nyolc esetben jelentős javulás történt a mozgásban, a beszédben, és lényegesen csökkent a fájdalmuk – írja a nol.hu.

Egy magyar kft. Ukrajnába szervez utakat. Az ügyvezető szerint sokan fordulnak hozzájuk, és az esetek döntő többségében eredményes a kezelés. "80 beteget vittünk el őssejtterápiára, a 80 beteg 90-95 százalékánál szemmel láthatóan eredményes volt az őssejtterápia, a fennmaradó 5 százaléknál is némi javulás volt – állította az ATV-nek a cég ügyvezető igazgatója.

A kételkedő szakemberek egy része mindjárt hozzáteszi, hogy az intézményi statisztika csupán arról beszél: a beteg mit érzett. Tehát például maga a német intézmény sem állítja magáról, "megérem a befektetést, mert van bizonyítható állapotjavulás – hangsúlyozzák megfigyelők." De a nagy bajában ki figyel az efféle finomságokra?! Így óriási a felelőssége az őssejtterápia-túrákat szervezőknek, teszik hozzá. Nagyon sok pénzért, nagyon bizonytalan eredményt kínálnak ugyanis sok országban nem engedélyezett szolgáltatással – állítják magyar szakemberek.

Ezzel együtt látnunk kell, hogy amíg vannak emberek, akiken a "hivatalos" tudomány nem tud segíteni, addig a hasonló intézeteknek és utazásszervezőknek mindig lesznek ügyfeleik, a törvény pedig csak kullogni képes az élet produkálta mind újabb helyzetek és lehetőségek után. A magyarországi jogszabályok csekély hatékonyságát kiválóan illusztrálja a mostani őssejtügy, ahol a nyomozó hatóságok kezdeti lendülete megtörni látszik, s az utóbbi napokban elhangzó ritka nyilatkozatokat inkább a bizonytalanság és a korábban elhangzott állítások cáfolata jellemzi.

"Minden engedélyem megvolt, és nemcsak az őssejt tárolásához és kutatásához, hanem a gyűjtéshez és a terápiás alkalmazáshoz is! – állította a Nap-kelte című műsorban Seffer István, az őssejtbotrány egyik gyanúsítottja. A jelenleg házi őrizetben lévő doktor hozzátette: a klinika működése a magyar népnek egyetlen forintjába sem került. – 500 milliós adósságom van, amit életem végéig fizethetek" – mondta.

Az ügy kapcsán a figyelem középpontjába került, bár közvetlenül nem érintett személyek közül talán az Amerikában élő munkácsi származású magyar üzletember, Pákh Imre szenvedte meg leginkább az esetet, akinek a Munkácsy-hagyaték ápolása terén szerzett érdemei pillanatokon belül a háttérbe szorultak a budapesti sajtóban, amint ismertté vált, hogy az illegális őssejtkezelési ügy egy bizonyos IRM Magyarország Nemzetközi Biotechnológiai és Őssejt Központ Zrt. elnevezésű céggel is kapcsolatba hozható, amelynek ő az egyik igazgatósági tagja. Mivel hatósági eljárás indult az ügyben, az üzletember egyelőre nem látja időszerűnek nyilatkozni a konkrét esettel kapcsolatban, egy korábbi nyilatkozatában azonban cáfolta, hogy bármit is tudott volna a Budapesten történtekről, s nem zárta ki, hogy mindez azért történhetett, mert üzleti érdeket sértettek. Meg nem erősített lapértesülések kínai és magyar cégeket sejtetnek a háttérben.

(Összeállította: hk)

Pákh Imrét nem tántorítják el a történtek

A munkácsi származású amerikai üzletember lapunknak elmondta, továbbra is hisz az őssejtkutatásban.

– Mindenekelőtt azért hiszek az őssejtkutatás jövőjében, mert a szakértők is hisznek benne, hogy ez a jövő medicinája. Egy a San Franciscó-i Stanford Egyetemen Nobel-díjas tudósok részvételével megtartott összejövetelen a kutatók azt mondták, ez a terület olyannyira befolyásolja majd az életünket a 21. században, mint amennyire a számítógép és a computerizáció befolyásolta a 20. században. Apám révén "személyes" kapcsolatom is van az őssejt-terápiával. Májusban volt 102 éves édesapám, és a kezelésnek köszönhetően elmúltak a korábbi ízületi fájdalmai, nagyon jó egészségnek örvend.

– Jól értjük a szavaiból, hogy a mostani kellemetlen tapasztalatai ellenére is folytatni fogja a tevékenységét ebben az ágazatban?

– Először is, valójában nem tőlem függ, hogy mit csinálok, hanem az Úristentől, attól, hogy merre fog vezetni engem. Tény azonban, hogy nem szeretnék megtorpanni a történtek miatt, mert valóban hiszek az őssejt-terápia jövőjében. Ráadásul nem vagyok egyedül ezzel a hitemmel. Amerikában most nagyon komolyan beindult a kutatás ezen a területen. Kalifornia állam hárommilliárd dollárt szándékozik őssejtkutatásra fordítani, New Jersey állam pedig egymilliárdot költ ugyanerre tartományi pénzekből. Ehhez adódik a Barack Obama elnök által megítélt szövetségi támogatás, tehát hihetetlen összegek mozognak a kutatásban, ami várhatóan jelentős eredményekhez vezet majd. Az a tapasztalat, hogy ha Amerikában szükség van valamire, akkor arra valószínűleg a világ más részein is szükség lesz. Ha tehát Amerika ennyire komolyan áll a kutatáshoz, akkor ebben biztosan van valami.