Egyelőre csak a perselyeket adták vissza

A károsulttal fizettették meg a szakértői vizsgálatot

2009. augusztus 14., 10:00 , 448. szám

Mint arról már többször is beszámoltunk, idén két alkalommal is betörtek a beregszászi református templomba. Először húsvét reggelére virradóra a templomhoz épített irodába hatoltak be, akkor több számítógépet, a nyomtatót és a fénymásolót vitték magukkal a betörők, a számítógépen fontos adatokkal. Másodszor júniusban, amikor egy régi vasszerkezetű ablakot kitörve hatoltak be a templomba, és elvittek négy perselyt a heti perselypénzzel, továbbá az Úrasztaláról egy mikrofont. Kicsit a szerencsének is köszönhetően egy másik rablással kapcsolatos nyomozás során kézre kerítette a beregszászi milícia Volodimir Jaszinszkij milicista őrnagy által vezetett nyomozócsoportja a Beregszász központjában élő elkövetőket. Az eltulajdonított tárgyak is megkerültek, igaz, a pénz a feltört perselyekből már hiányzott. Akkor a rendőrök arról tájékoztatták Taracközi Ferenc beregszászi református lelkészt, hogy az eljárás végéig nem áll módjukban az elrabolt javakat visszaadni, mert azok tárgyi bizonyítékok.

Augusztus 11-én felháborodottan hívta fel szerkesztőségünket a már említett Taracközi Ferenc tiszteletes, és arról számolt be, hogy a rendőrök telefonon és személyesen is többször keresték, hogy hozza el az egyháztól ellopott tárgyakat, de előtte fizessen be 960 hrivnyát a Kárpátaljai Kereskedelmi- és Iparkamara számlájára, akik a bírósági eljáráshoz szükséges értékbecslést ennyiért végezték el.

Taracközi tiszteletest kérésére elkísértük a rendőrségre, aki az ott kapott számla alapján befizette a Takarékbankba az említett összeget. Aztán kiderült, hogy bár fizetett, de csak a fából készült perselyeket tudják a beregszászi rendőrök visszaadni, hisz a számítástechnikai eszközöket csak a csekk bemutatása után adja át a rendőröknek Ungváron a Kereskedelmi- és Iparkamra, majd csak ezután hozhatják haza Beregszászba. A tárgyakat megtaláló Volodimir Jaszinszkij milicista őrnagy arra a kérdésre, miért kell annak fizetnie, akit megloptak, elmondta: ő sem érti, ez a feletteseinek az utasítása, hisz a rendőrségnek hasonló célokra nincs pénze.

Pavlo Kononenko, a Kárpátaljai Megyei Belügyi Főosztály vezetője lapunk megkeresésére elmondta, hogy nem ismeri az adott ügy részleteit, arra a kérdésre pedig, hogy a rendőrségen belül van-e a jogi osztálynak írásos rendelkezése az ilyen esetekre egyáltalán, nem tud azonnal választ adni, ehhez át kell tekinteni az aktákat, ami akár két-három napig is eltart.

b. zs. b. j.