Egy új fesztivál Csetfalván

A töltött káposzta legendája

2009. július 10., 10:00 , 443. szám

A Beregszászi Járási Falusi Turizmus Szövetség és a Csetfalvai Vendégfogadók Szövetsége először szervezte meg a töltöttkáposzta-fesztivált a beregszászi járási Csetfalván.

Deák Sándor, a Csetfalvai Vendégfogadók Szövetségének elnöke a helyi KMKSZ-alapszervezet titkára lapunk tudósítójának elmondta: "A töltött káposztának legendája van Csetfalván. De az itteni falusi vendéglátásnak és magának a falunak a reklámozása mellett kultúránkat és hagyományainkat is népszerűsíteni akartuk ezzel a fesztivállal. Csetfalván tizenkét család – akik egyébként a KMKSZ tagjai – foglalkozik vendéglátással. Szeretnénk, ha minél több vendég látogatna el falunkba."

A fesztivált Csizmár Sarolta, a Beregszászi Járási Falusi Turizmus Szövetség elnöke nyitotta meg. Csizmár Béla, a Beregszászi Járási Tanács elnöke köszöntő beszédében kijelentette: "Nekünk nem kell vegyipar, nem kell nehézipar, bányászat. Szeretnénk tiszta környezetben, jó levegőn, tiszta víz mellett élni és ezt szeretnénk az unokáinknak is átadni. Hogy lehet megcsinálni, hogy ebből pénz is legyen? Úgy, hogy idecsalogatjuk a vendégeket: szeressék a töltött káposztánkat, szeressék az itteni embereket! Ez a legkézenfekvőbb lehetőség arra, hogy ezek az emberek itt megmaradhassanak magyarnak, és ne szoruljanak mások segítségére."

Olekszandr Marcsenko, a megyei közigazgatás Eurointegrációs és Turisztikai Főosztályának vezetője a rendezvényről szólva elmondta, a töltöttkáposzta-fesztiválra Ausztriából, Baskíriából, Dnyepropetrovszk megyéből, és országunk több más sarkából jöttek érdeklődők.

Hat település: Mezővári, Nagybakta, Mezőgecse, Csetfalva, Mezőkaszony és Borzsova csapata nevezett be a töltöttkáposzta-töltő és -főző versenyre. A borzsovai csapat versenyzője töltötte öt perc alatt a legtöbb káposztát: összesen 46-ot. A legkisebbet, 2,8 centiméteres káposztát a mezőgecsei csapatnak sikerült. Végül a zsűri a borzsovai káposztát ítélte a legfinomabbnak, második Csetfalva, harmadik pedig Mezőgecse csapata lett. De a káposzta mellett finom fánkot és más hagyományos magyar ételeket, süteményeket és italokat is meg lehetett kóstolni mindazoknak, akik vásároltak egy öt hrivnya értékű kóstolójegyet.

A rendezvény színpadán a hazaiak mellett mezőgecsei és tiszaújlaki műkedvelő együttesek mutatták be tudásukat. Közben a tiszapéterfalvai Kokas-banda népzenei együttes táncházában néptáncokat és magyar csárdást tanítottak a táncos kedvűeknek. És míg a kicsinyek körhintáztak és ugráltak a légvárakban, az idősebbek megtekinthették Csetfalva két csodaszép templomát, vagy lovaskocsiról nézhették meg a kis magyar falucskát. Akadtak, akik a tombolasorsoláson izgultak. Végül este10 órától a töltöttkáposzta-bálon ropták a táncot a helybéliek és a vendégek.

Badó Zsolt