Lozinszkij megszökött

A helyiek embervadászatról beszélnek

2009. július 10., 10:00 , 443. szám

Szökésben van Viktor Lozinszkij, a BJUT parlamenti képviselője, aki lemondott mandátumáról, s ezt a Legfelsőbb Tanács tudomásul vette. Ukrajna Legfőbb Ügyészsége (GPU) pedig körözést adott ki ellene, amikor a politikus eltűnt. Lozinszkijt és két tettestársát, Jevhen Horbenkót, a Golovanyivszki járás ügyészét és Mihajlo Kovalszkij járási rendőrfőnököt azzal vádolja a GPU, hogy meggyilkolták Valerij Olijnik Kirovograd megyei lakost. Az ügy másik két szereplője előzetes letartóztatásban van.

Az 53 éves Olijnikra június 16-án támadtak rá Lozinszkijék egy Kirovograd megyei vadgazdaság területén. A szökésben levő képviselő és társai állítása szerint a pisztolyokkal felfegyverzett Olijnik mindenféle ok nélkül lövöldözni kezdett az autójukra, a halála pedig az általuk tanúsított önvédelem következtében állt be, valamint amiatt, hogy Olijnik a dulakodás során véletlenül a saját lábába lőtt. A helybeliek azonban az eset kapcsán embervadászatról beszélnek, ami szerintük nem az első ilyen eset a régióban: Lozinszkij Kirovograd megye mindenható urának képzelte magát, és mentelmi joga mögé bújva nem egy itteni embert fenyegetett meg halálosan.

A boncolás során tíz, sörétes lövedék által okozott lőtt sebet találtak Olijnik holttestén, továbbá 14 ütésnyomot. A bírósági-orvosszakértői vizsgálat során kiderült, hogy Olijnik kezein nem találtak lőpornyomokat, holott ha lövéseket adott volna le, lettek volna rajta ilyenek. Maga Olekszandr Medvegyko legfőbb ügyész is olyan értelemben nyilatkozott a Dzerkalo Tizsnya országos hetilapnak, hogy Olijnik senkire sem lőtt.

Viktor Juscsenko államfő élesen bírálta a GPU-t és a határőrséget azért, hogy hagyták megszökni Lozinszkijt, és felszólította Kirovograd megye vezetését, a megyei ügyészség és a rendőrség vezetőit, távozzanak posztjaikról. Az Ukrán Biztonsági Szolgálatnál (SZBU) sem tudják, hol bujkál jelenleg Lozinszkij, akit Ukrajnában keresnek, ám azt sem tartják kizártnak, hogy külföldre szökött. (bj/dt.ua/kommersant.ua/pravda.com.ua/unian.net)