Ne dőljünk be az ügynököknek!

Az MLM veszélyei

2009. július 3., 10:00 , 442. szám

Kótyuk Zsolt református lelkész szürtei és tiszasalamoni gyülekezetében a szószékről hívta fel az egyháztagok figyelmét a Multi-Level Marketing (MLM) rendszerű áruértékesítő hálózatok veszélyeire, amely hálózatot az emberek egymás iránti bizalmára építik, azt használják ki. Interjúnkban a magyarul többszintű értékesítésnek nevezett üzleti rendszerről kérdeztük a kérdésben láthatóan alaposan elmélyült lelkészt.

- Tiszteletes úr, miért kezdte foglalkoztatni ez a kérdés?

- Sokat hallottam régebben az ilyesféle üzleti hálózatokról. Aztán a jó ismerősök közül is többen beléptek, és eljött az az idő, amikor személyesen engem is megkerestek, hogy van egy jó üzleti ajánlat, nem lenne-e kedvem belevágni ilyesmibe.

Már elsőre úgy éreztem, hogy valami nem tiszta ebben a dologban. Furcsálltam, hogy korábban visszahúzódó természetű emberek annyira komoly meggyőződéssel próbálnak eladni különféle termékeket. Alaposan utánanéztem az MLM üzleti rendszernek. Különösen Benke Péter 1996-ban megjelent cikke foglalja össze lényegre törően ennek az értékesítési rendszernek a működését. Ezek a cégek tömegigényeket kielégítő, de az átlagnál magasabb árú termékeket és szolgáltatásokat forgalmaznak, önmagát építő hálózatot hoznak létre, tagjainak elsődleges feladata, hogy új embereket szervezzenek be. Elsősorban az emberek hiszékenységét, egymás iránti bizalmát és kapcsolati tőkéjét használják ki.

- Mit és hogyan forgalmaznak MLM-es cégek?

- Kozmetikai cikkeket, ami a soha nem öregedő, feszes bőr, a tartós illat, az UV-sugárzás kivédése ígéretének közvetítője, extra tulajdonságokkal bíró háztartási tisztítószereket, tartós egészséget, fogyást, hosszú életet ígérő gyógyhatású készítményeket és biztosításokat, nevezzék bár univerzális tőkeérték-fedezeti pénzügyi tanácsadásnak. Valamennyi megfoghatatlan, azonnal nem ellenőrizhető, hosszú távra szóló megtérülést ígérő termék, illetve szolgáltatás.

De működésük alapja: a vevő és eladó közötti közvetlen kapcsolat. A rendszer kiagyalói rájöttek, hogy bármilyen reklámnál vagy személytelen termékbemutatónál jóval hatékonyabb egy, az üzleti érdeken túl érzelmileg elkötelezett forgalmazó személyes meggyőző ereje.

Itt az értékesítés arra épül, hogy a munkatárs a cég ajánlatával "csak" az ismerőseit és a családtagjait keresi fel. Az áru ecsetelt előnyei eltörpülnek amellett, hogy egy nekem kedves ember próbál engem meggyőzni valamiről, amiért szemmel láthatóan lelkesedik. Ha a termék nem is nagyon kell, és esetleg a lelkesedés sem hat rám, akkor még mindig akarhatok segíteni rajta és vásárolok tőle, pusztán jóindulatból.

- Mit lehet tudni ezekről a MLM-rendszerben működő cégekről? Mi velük a baj?

- A kérdéskört kutató komoly gazdasági szakemberek véleményét olvastam, ők pedig mindannyian egyetértenek abban, hogy ezen cégek terjesztőhálózatának nyeresége, profitja elsősorban nem az eladott termékek visszaforgatott árából növekszik, hanem az újonnan belépők által befizetett pénzekből. Például most a belépés az egyik cégbe 300 hrivnya belépődíjat jelent, azt pedig a 2 000 hrivnyás kezdőcsomag megvásárlása követi. Nálunk ez sok család esetében igen nagy befektetés és kockázat, hisz bele is bukhatnak. Azt mutatja a statisztika - amiről ezek a cégek mélyen hallgatnak -, hogy az új tagok 80%-a néhány hét vagy hónap múlva kilép a cégből, mert nem ér el különösebb eredményt. Csak 20% folytatja, ők is inkább az újabb belépőknek köszönhetően tudnak profitot csinálni, nem az eladott termékekből. Az embereket tapasztalatom szerint ígéretekkel győzik meg: egy új cél, egy új életstílus lebeg a szemük előtt, a felemelkedés útja, elhitetik velük, hogy ha jól csinálják, akkor megbecsült, tehetős emberek lesznek majd. De valójában csak azok tettek ebből komolyabb haszonra szert, akik a legelején csatlakoztak. Akik most lépnek be, azok inkább arra számítsanak, hogy belőlük fognak tovább gazdagodni az egészet elindítók, nekik a mesés meggazdagodásra már minimális az esélyük.

Nagyon komoly pszichológiai háttere is van ennek. Azok az emberek, akik komolyan rászánják magukat, hogy ezzel a dologgal foglalkozzanak, továbbképzéseken vesznek részt, amit úgy is szoktak nevezni, hogy személyiségfejlesztő tréningek. Csakhogy azt, hogy bizonyos gátlásokat szabadítunk fel egy bizonyos cél érdekében, én nem nevezném személyiségfejlesztésnek, legfeljebb személyiségtorzításnak. Számomra a személyiségfejlesztés arról szól, hogy megmutatják az embernek az igazi értékeit, amelyeket megerősítenek, de világosan rámutatnak a hiányosságokra, bűnre is, és elsegítik az embert az ebből kivezető úthoz. Aztán az üzletbe beszervezett emberek nagy konferenciákon vesznek részt, ahol pedig megjelennek egy szekta jellemzői, tehát a tömegpszichózis lehetőségeit használják. Igyekeznek az embereket felszabadítani, egyfajta örömérzetet, megbecsültségérzetet adni. Látják, hogy sokan vannak együtt, ami még jobban sugallja, hogy tényleg érdemes ezt csinálni. Akik valamilyen eredményt érnek el, azok ezrekkel állhatnak szemben, hatalmas tapsviharban van részük és megdicsérik őket. Sokaknak az is sokat jelent, hogy ezrek ünneplik néhány percig.

Egy másik döbbenetes dolog, amire építenek ezek a cégek, hogy egy mai ember hogyan gondolkodik a munkáról. Olyan világban élünk, ahol nem az keres jól, aki dolgozik, tehát a munkás embert nem becsülik meg. Ma teljes mértékben érvényesül a régi mondás: Pénz nem a munkából, hanem a pénzből van. Tehát amikor az emberek csatlakoznak egy ilyen céghez, akkor a munkának egy olyan útját választják, ami nem építeni akar, csak élvezni mások munkájának az eredményét. Református tanításunk alapjai között ott szerepel az a kálvini elv: becsületes és tisztességes munkával Isten dicsőségét és az emberek javát munkálom. Építem ezt a világot és formálom az Isten akarata szerint, valamit hozzáteszek, hogy jobb legyen. De ezek a cégek csak az élvezetekre, a mai világ fogyasztói szellemiségére építenek. Semmit nem tesznek hozzá ehhez a világhoz.

- Hogyan próbálták Önt beszervezni?

- Nagyon jól felkészültek az ügynökök, alaposan kidolgozott módszereik vannak. Tőlem is megkérdezték: Nem akar úgy élni, hogy egy idő múlva ne kelljen dolgoznia? Nem! - válaszoltam. Nekem van egy hivatásom, amit Istentől kaptam. Szeretnék embereket elérni, embereknek segíteni, lelkileg támaszt nyújtani. Amíg Isten nem mond mást, addig szolgálni szeretnék, ahogyan az erőmből és tudásomból kitelik. Ekkor azt mondta a fiatalember: Ha több pénze lenne, akkor jobban tudna az embereknek segíteni. Hihetetlen rámenős volt. Véleményem szerint minden emberhez vezet út. Minden ember életének vannak olyan jellemzői, amiben különbözik a többitől. Ezt az utat meg kell találni, arra ráállni és abban a nyomvonalban lehet aztán meggyőzni a kiszemelt embert arról, hogy neki erre van a legnagyobb szüksége.

- Mi a visszhangja az ezzel kapcsolatos igehirdetésnek az Ön gyülekezeteiben?

- A hirdetések keretében hívtam fel erre a figyelmet. Miután találkoztam ezzel a dologgal, sokat gondolkodtam erről, és be kell vallanom, őszintén aggasztott, hogy nem tudtam erről mit mondani, éreztem, hogy valami gond van, de nem láttam az igazi válaszokat. Miután belemélyedtem ennek a kérdésnek a tanulmányozásába és meggyőződtem arról, hogy valami hamis dolog megy körülöttünk, már az aggasztott, hogy ezt nem tarthatom magamban. Ekkor döntöttem úgy, hogy egy hirdetés keretében elmondjam ezt az embereknek, szeretettel intsem azokat, akik már benne vannak egy ilyen üzletben, vagy éppen egy ilyen cégbe készülnek belépni. Kérem, hogy gondolják át, valóban szeretnének-e időt és energiát szánni arra, hogy elárusító ügynökökké legyenek, erre felhasználva emberi kapcsolataikat.

Érkeztek visszajelzések. Voltak, akik elmondták, hogy találkoztak már ilyennel, mások bővebb felvilágosítást kértek ezzel kapcsolatosan, mert közelebbi, távolabbi módon érintetté váltak ebben a dologban. Tulajdonképpen már nincs is olyan ember, aki valamilyen szinten ne lenne érintett ebben a kérdésben.

Badó Zsolt