Putyin, az "igazságos"

2009. július 3., 10:00 , 442. szám

Vlagyimir Putyin orosz miniszterelnök sajátos gazdaságélénkítő lépéseket tesz: nemrég a gyártulajdonosokat szidta össze, amiért leállították a termelést, ezúttal pedig egy szupermaketben utasította rendre a boltvezetőket.

A moszkvai áruházban váratlanul megjelenő politikus ugyanis, aki az utóbbi időben holmi igazságos Mátyásként járja az országot, sokallta a beszerzési ár és a kiskereskedelmi ár közti különbséget, ezért azonnali árcsökkentést rendelt el.

- Miért árulják ezt a salátaöntetet 240 rubelért (mintegy 59 hrivnya)? Normális ez az árszint?! - förmedt a Perekresztok áruházlánc egyik boltvezetőjére.

Az áruházláncban tulajdonjogot élvező X5 Group vezetője, Jurij Kobaladze sietett a dolgozó segítségére.

- De hiszen ez nagyon jó minőségű öntet! Nézze, ez csak 49 rubel (12 hrivnya)! - azzal Putyin kezébe adott egy akciós árut.

- Túl sok... - utasította rendre nagy fejcsóválás közepette a kormányfő a kereskedőt, aki hosszas magyarázkodásba kezdett, hogy az import áru miért kerül ötször annyiba.

Putyin összeráncolt szemöldöke láttán Kobaladze végül árcsökkentést ígért.

A kormányfő állítólag úgy került az áruházba, hogy megszakította a kiskereskedőkkel folytatott hivatalos megbeszélését, hogy bebizonyítsa nekik: igenis magasak az árak Oroszországban. Putyin ezután hajlandó volt visszatérni a tárgyalóasztal mellé.

Külföldi lapok sokat támadják a miniszterelnököt intézkedései miatt, az oroszok azonban üdvözlik Putyin sajátos, de (ideig-óráig) hathatós politikáját. (Kárpátalja/borsodonline.hu)