Projektkészítők záróvizsgája

2009. június 19., 10:00 , 440. szám

A kanadai–ukrán közösségfejlesztő projekt keretében került sor Ungváron a projektmenedzser-képző tanfolyam "záróvizsgájára".

A megye járásaiból jelentkezett csapatok feladata egy-egy, a nemzetközi szabványoknak megfelelő kisköltségvetésű projekt kidolgozása volt a gazdasági, szociális, turisztikai és környezetvédelmi területeken. Mint kiderült, valamennyi benevezett csapat megbirkózott a feladattal, különösen érdekesnek bizonyult a nagyszőlősi járási gárda mezőgazdasági szolgáltató szövetkezet létrehozására irányuló terve, a Beregszászi Járási Állami Közigazgatási Hivatal Bereg–Kárpáti ukrán–magyar ipari park létrehozására kidolgozott projektje, az Ungvári járás turisztikai információs központ létrehozását célzó munkája, illetve Beregszász városának a Vérke megtisztítására, a csatorna zsilipjeinek rekonstrukciójára és egy strand kialakítására vonatkozó elképzelése.

A Brenzovics László, a Kárpátaljai Megyei Tanács elnökének helyettese, a KMKSZ alelnöke és Volodimir Hoblik, a megyei állami közigazgatási hivatal elnökének helyettese által vezetett szakértői bizottság valamennyi tervet jóváhagyta, és oklevelet adott át a munkában résztvevőknek. Brenzovics László beszédében köszönetet mondott a kanadai kormánynak, amely finanszírozta ezt a Kárpátalján immár négy éve működő programot, illetve mindazoknak a külföldi és ukrajnai szakembereknek, akik részt vettek a képzésben. A tanácselnök-helyettes reményét fejezte ki, hogy a program keretében kidolgozott valamennyi kisprojekt megkapja a kivitelezéshez szükséges finanszírozást, azaz megvalósulhatnak a helyi közösségek javára. A legfontosabb az, hangsúlyozta Brenzovics László, hogy a résztvevő csapatok olyan tudásra tettek szert, amely lehetővé teszi, hogy nyugati mércével mérhető projektek készüljenek, miáltal finanszírozásukra belföldi és külföldi, állami és nem állami forrásokat egyaránt bevonhatnak.

szcs