Magyarországi támogatás kell a megmentéséhez

A külügyi bizottság előtt a kárpátaljai magyar oktatás

2009. június 19., 10:00 , 440. szám

A kárpátaljai magyar oktatás helyzetéről adott tájékoztatást a magyar Országgyűlés külügyi és határon túli magyarok bizottságának keddi ülésén dr. Orosz Ildikó, a Kárpátaljai Magyar Pedagógusszövetség (KMPSZ) elnöke és dr. Brenzovics László, a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) alelnöke, a Kárpátaljai Megyei Tanács elnökének helyettese.

Orosz Ildikó elmondta, hogy Ukrajnában a magyar mellett a moldovai és a román kisebbség soraiban a legkevesebb a felsőfokú végzettségű. A 2004 óta tapasztalható egységes ukrán nemzetállami törekvések egyik következménye az, hogy Ukrajnában sem szótárakat, tankönyveket és tesztlapokat, sem szaktanárokat nem biztosítottak ahhoz, hogy a magyar tanulók megfelelő szinten elsajátíthassák az ukrán nyelvet, jelezte, hozzátéve: a felsőoktatásba való bejutáshoz szükséges emelt szintű érettségi vizsgákat ukránul, az ukrán anyanyelvűekkel együtt kell megírniuk a magyar tanulóknak, s 2010-től csak ukrán nyelven lehet majd felvételizni Ukrajnában. Jelenleg a kárpátaljai magyar fiatalok mindössze 16 százalékának van esélye arra, hogy bejusson valamelyik ukrajnai felsőoktatási intézménybe. "Ez a harmadik világ átlagához hasonlítható" - jelentette ki. Az ukrán oktatási minisztérium intézkedései máris rendkívül nagy károkat okoztak a kárpátaljai magyar oktatásnak, amennyiben csökkent az oktatásban részt vevő magyar diákok száma, a helyi magyarság úgy reagál a számára hátrányos intézkedésekre, hogy egyre kevesebben íratják gyermekeiket magyar iskolába - tette hozzá a KMPSZ elnöke. Orosz Ildikó úgy véli, hogy a kárpátaljai magyar oktatás megmaradása érdekében mielőbb vissza kellene állítani azokat a jogi normákat, amelyek korábban meghatározták annak működését. A szakpolitikus szerint a már meglévő támogatások mellé a magyar állam további segítségnyújtására lenne szükség, különösen a nem állami fenntartású oktatási intézmények esetében, mint amilyenek az egyházi líceumok, valamint a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola.

Brenzovics László arra hívta fel a figyelmet, hogy a szóban forgó oktatásügyi intézkedések egyértelműen ellentétesek az ukrán alkotmány és a vonatkozó törvények szellemével, illetve Ukrajna nemzetközi kötelezettségvállalásaival. Az ukránosítás miatti követelményrendszer csak kevés magyar nemzetiségű számára teljesíthető, mint mondta: "a nem szupertehetséges gyerekek életét tönkreteszi". Nehezíti elhelyezkedési esélyüket és gyengíti nemzeti öntudatukat, valamint tárgyi ismereteiket. A KMKSZ alelnöke úgy látja, hogy a közeljövőben aligha várható fordulat ezekben a kérdésekben, folytatódni fognak a kisebbségi oktatási intézményrendszer felszámolására irányuló ukrán törekvések.

Németh Zsolt, a magyar Országgyűlés külügyi és határon túli magyarok bizottságának elnöke a bizottsági meghallgatáson elmondta, hogy a szóban forgó kérdéseket minden fórumon, a legmagasabb szinten is felvetették, azonban nem érkeztek kielégítő válaszok. A kisebbségek ellen irányuló ukrán oktatáspolitika ronthatja a magyar-ukrán kapcsolatokat, továbbá súlyos károkat okozhat Ukrajna euroatlanti politikájának is - jelentette ki. Mint kifejtette, továbbra is napirenden kívánják tartani ezt a kérdést. Javasolta, hogy a külügyi bizottság látogasson el Kijevbe és vitassák meg a fennálló problémákat ukrán partnereikkel. A fideszes politikus jelezte, hogy a politikai támogatás mellett fontos szerepet játszik az anyagi támogatás is, amelyet az anyaország nyújt a kárpátaljai magyar oktatásnak. Ezt növelni szükséges és kiszámíthatóbbá kell tenni - tette hozzá. (hk/MTI)