Kész Elemér kitüntetése

Arany Pecsétgyűrű Kígyós KMKSZ-es polgármesterének

2009. június 19., 10:00 , 440. szám

A Magyar Önkormányzatok Szövetsége (MÖSZ) és a Magyar Polgármesterek Egyesülete azon polgármesterek elismerésére, akik kimagasló tevékenységükkel nagyban hozzájárulnak az általuk irányított település látványos fejlődéséhez, és legalább két teljes cikluson keresztül betöltötték tisztségüket, megalapította a Polgármesteri Ezüstlánc és a Polgármesteri Arany Pecsétgyűrű díjakat. Az Arany Pecsétgyűrű díjat a kárpátaljai magyar polgármesterek közül elsőként Kész Elemér, a beregszászi járási Kígyós polgármestere vehette át június 9-én. Rajta kívül Remitzky Zoltán, a magyarországi Szob polgármestere részesült e rangos szakmai elismerésben. Polgármesteri Ezüstlánccal Hoffman Pált, Tököl polgármesterét és az erdélyi Szováta polgármesterét, Péter Ferencet tüntette ki a díjakat odaítélő ötfős szakmai kuratórium.

Kígyós Beregszásztól öt kilométerre északkeletre fekvő, 930 lakosú falu, ahol ma is 90%-ban magyarok laknak. Kész Elemért 2000-ben megválasztották a kígyósi KMKSZ-alapszervezet elnökévé, aki rögtön kezdeményezte, hogy a település váljon ki a Nagyberegi Községi Tanács kötelékéből. 2001 júliusában Ukrajna Legfelsőbb Tanácsának határozata értelmében létrejött az önálló Kígyósi Községi Tanács, melynek elnökévé a lakosság az önállósulást kezdeményező Kész Elemért választotta. Azóta a falucska látványos fejlődésnek indult: bekapcsolták a földgázhálózatba, önálló postahivatalt hoztak létre, gázfűtésre állították át az óvodát és az orvosi rendelőt. Eredményes pályázataiknak köszönhetően sikerült felújítani és faluházzá alakítani az egykori romos művelődési házat, ahová beköltözhetett a községi könyvtár. Felpezsdült a művelődési élet, asszonykórus és tánccsoport alakult. Testvértelepülésükkel, a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Tiszaráddal együttműködve több közös programot lebonyolítottak. Közös EU-s pályázat keretén belül közös kiadványt jelentettek meg a két településről, csereprogramok, több kirándulás, gyermeküdültetés, sportrendezvények sora gazdagítja a két település lakóinak mindennapjait. Minden év augusztusában megszervezik a falunapot, amikor általában átadnak egy felújított közösségi épületet. A beregi szőttesekről és a kiváló minőségű kígyósi borról ismert községben 2006-ban már harmadszor erősítették meg tisztségében Kész Elemért.

A polgármester úr elmondta: nagyon megtisztelőnek tartja, hogy a Sólyom László magyar köztársasági elnök nevével fémjelzett szakmai testület éppen őt, a kárpátaljai Kígyós polgármesterét tartotta alkalmasnak erre a kitüntetésre. Elmondta: "Úgy gondolom, a díj nemcsak nekem, hanem minden helyi képviselőnek, a polgármesteri hivatal alkalmazottainak, a faluért tenni akaró és cselekvő kígyósinak is szól. Ezért ennek jegyében kívánok dolgozni a jövőben is, együttműködni mindenkivel, aki partnerként áll mellénk a problémák megoldásában."

dózsa