Mopedekre is kötelező lesz a jogosítvány

2009. június 12., 10:00 , 439. szám

A jövő évtől Ukrajnában csak A1 kategóriás jogosítvánnyal rendelkező, 16 évnél idősebb személyek vezethetnek mopedet és motorollert.

Az Ukrán Állami Közlekedésrendészeti Főhivatal sajtószolgálatának jelentése szerint 2010. január 1-től állami nyilvántartásba kell vétetni az 50 köbcentinél kisebb hengerűrtartalmú belsőégésű motorral vagy 4 kilowatt teljesítményt nem meghaladó elektromos hajtóművel ellátott mopedeket, motorollereket és más kétkerekű közlekedési eszközöket is. Ezeknek a járműveknek a vezetéséhez kötelező lesz az A1 kategóriás jogosítvány, amelynek a megszerzéséhez 20 órás vezetési tanfolyamot is el kell végezni - közölték internetes hírportálok.

Az intézkedést az tette szükségessé, hogy Ukrajnában az utóbbi években rendkívüli mértékben megnőtt a mopedek száma. Mivel ezeket a kétkerekű járműveket nem kell hivatalos nyilvántartásba vétetni, és jogosítvány nélkül is lehet használni őket, nagyon sok gyermek és fiatalkorú száguldozik velük az utakon. Nem csoda, hogy naponta számos közlekedési baleset következik be az országban a mopedesek hibájából. Mivel a bukósisak viselése sem kötelező, a mopeddel balesetet szenvedők 90 százaléka fejsérülést is szenved.

Ukrajna több megyéjében a helyi hatóságok döntése nyomán már korábban kötelezték a mopedtulajdonosokat járművük regisztrálására. Az országban becslések szerint mintegy másfél millió moped közlekedik az utakon. (Kárpátalja/MTI/segodnya.ua)