"Fasiszta" magyar utcanévadás ellen tiltakoznak Rahón

2009. június 5., 10:00 , 438. szám

Tiltakozását jelentette be Rahó tanácsának néhány képviselője az ellen, hogy Szegedről, Rahó testvérvárosáról nevezzék el a várost átszelő Tisza egyik partszakaszát, mondván a "fasiszta" elnevezés sértené az ukránok méltóságát.

A Tisza forrásvidékén fekvő Rahó képviselőtestülete múlt szerdán döntött arról, hogy a magyarországi városról nevezik el a település Tisza-parti sétányát abból az alkalomból, hogy 70 évvel ezelőtt létesült testvérvárosi kapcsolat Szeged és a kárpátaljai kisváros között, amit 1997-ben megújítottak. A névadási ünnepséget a képviselők a város napjára tűzték ki.

A döntésen felháborodott egyik képviselő, Vaszil Bokotej a járási ügyészséghez fordult, hogy érvénytelenítsék a testület határozatát, amely szerinte "ukránellenes és nemzetiségi ellentéteket szít". A képviselő úgy vélte, a rahói városi tanács döntésével semmibe vette Ukrajna elnökének rendeletét Kárpát-Ukrajna 70. évfordulójának a megünnepléséről, melynek értelmében az annak létrehozásában szerepet vállalt személyekről kell utcákat, tanintézeteket elnevezni. "Az elnök bizonyára nem vidékünk fasiszta magyar megszállása emlékének a megörökítésére gondolt" - közölte a képviselő, aki kilátásba helyezte, hogy a képviselőtestület döntésének érvényben maradása esetén a "régió öntudatos polgárai és hazafias erői" bojkottálni fogják Rahó napjának a megünneplését.

Rahón és a környező nagyobb településeken közel háromezer magyar nemzetiségű lakos él szórványban. (Kárpátalja/MTI/zakarpattya.net.ua)