Létrejön-e Timosenko és Janukovics násza?

2009. június 5., 10:00 , 438. szám

Múlt csütörtökön újabb titkos tárgyalási fordulóra került sor Julija Timosenko kormányfő, a BJUT elnöke és Viktor Janukovics, az ellenzéki Régiók Pártja (PR) vezére között az új Alkotmány szövegének egyeztetése és a két párt koalíciós megállapodásának kidolgozása céljából.

A pletykák szerint Viktor Janukovics nagyon szeretné elérni, hogy ő adhassa át az aranyérmeket a 2012-es labdarúgó Európa-bajnokság győzteseinek. Ehhez azonban Ukrajna elnökévé kell lennie - mindegy, hogy hogyan. Julija Timosenko ugyanakkor nagyon szeretné átalakítani Ukrajnát a saját elképzelései szerint, amihez viszont kormányfőnek kell maradnia - nem fontos, hogy milyen áron.

Ráadásul egyikük sem szeretné, ha ezért szemtől szembe meg kellene küzdeniük. Mindketten félnek ugyanis attól, hogy elveszíthetik a közvetlen elnökválasztásokat - különösen Janukovics óvatos, aki vereség esetén valószínűleg a PR pártelnöki tisztségéből is távozni kényszerülne. Az sem mellékes körülmény, hogy az elnökválasztási kampány túl drága volna - a legszerényebb számítások szerint is egyenként mintegy félmilliárd dollárt kellene költeniük erre a célra a jelölteknek.

Timosenko tisztában van azzal, hogy a gazdasági válság percről percre rombolja a népszerűségét, miközben ellenfelei napról napra erősödnek. Janukovics attól fél, hogy megismétlődik 2004 borzalma, amikor biztos befutónak tartotta magát az elnökválasztáson, mégsem nyerhetett. Most olyan megoldást szeretne, amely révén elkerülhetné a választási kampány kínkeserveit, s mégis bizonyosan megszerezhetné az elnöki hatalmat.

Szakértők úgy vélik, már nem kell sok hozzá, hogy az ukrán politikai élet ezen két tekintélyes szereplője végre egymás karjaiba omoljék. Csupán arra volna szükség, hogy megbízzanak egymásban és összeszedjék a bátorságukat, hogy nyilvánosan is bejelentsék a koalíció létrejöttének tényét, azután pedig meggyőzzék és megtörjék az engedetleneket a saját frakcióikon és pártjaikon belül: Timosenkónak Turcsinovot, Kozsemjakint és Pasinszkijt, Janukovicsnak Firtast, Bojkót és Lvovocskint kellene jobb belátásra kényszeríteni.

A külső tényezők is az együttműködésre ösztönzik a feleket. A parlamenti választásokkal elfoglalt Európa ugyanis belefáradt az ukrán vitákba, ők megegyezést szeretnének, míg az új amerikai kormányzat a jelek szerint egyelőre maga sem tudja, hogy mit akar - erre utal, hogy késik az új kijevi nagykövet kinevezése. Eközben számos körülmény arra utal, hogy Oroszország örömmel lépne fel Timosenko és Janukovics nászának garantálójaként, ahol Viktor Medvedcsuk és Vladiszlav Szurkov lehetnének a vőfélyek.

A lényeg azonban mégiscsak az, hogy már csupán technikai jellegű problémákat kell megoldaniuk a feleknek, az alapvető kérdéseket tekintve ugyanis létrejött a megállapodás, s most azon dolgoznak, nehogy paktumuk a két fél összeesküvésének tűnjön a közvélemény szemében. Ezért igyekeznek más politikai erőket is bevonni a létrehozandó koalícióba, azaz valódi nagykoalíciót alakítani. Itt a jelenlegi parlamenti erők közül mindenekelőtt a Mi Ukrajnánk és Litvin Blokkja jöhet szóba. Volodimir Litvinnek például egyes hírek szerint azt ajánlották fel beleegyezése fejében, hogy 2015-ig megtarthatná a parlament elnökének tisztét.

A két összeesküvőt mindenestre sürgeti az idő. Amennyiben komolyan gondolják az együttműködést, már a közeljövőben a parlament elé kell terjeszteniük az alkotmánymódosítással kapcsolatos elképzeléseiket, hogy azután 226 igen szavazattal, azaz egyszerű parlamenti többséggel az alkotmánybírósághoz továbbítsák azt alkotmányossági normakontrollra, végül pedig lehetőleg még a nyári szünet, azaz július 10 előtt el kell fogadni az Alkotmány módosítását első olvasatban.

A kérdés már csak az, mit szól ehhez Viktor Juscsenko jelenlegi államfő, aki korábban megígérte: amennyiben elkezdődik az alkotmány megváltoztatásának folyamata, szorgalmazni fogja, hogy az alapokmány módosításait népszavazáson hagyják jóvá, ami gyakorlatilag lehetetlenné tenné, hogy a közelgő elnökválasztásokat már az új szabályok szerint bonyolítsák le, s hőseink elkerülhessék a nyílt megmérettetést. (Kárpátalja/pravda.com.ua)