XVIII. Guti Pünkösdi Napok

2009. június 5., 10:00 , 438. szám

Idén tizennyolcadik alkalommal rendezték meg a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség szervezésében a nagysikerű Guti Pünkösdi Napokat.

Az egykor a hagyományőrzés nemes szándékával indult szerény rendezvény mára a beregszászi járási kistelepülés életének jeles eseményévé, az egész régiót megmozgató ünneppé nőtte ki magát.

A Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) helyi alapszervezete majd két évtizeddel ezelőtt a pünkösd ünnepéhez kapcsolódó hagyományok felelevenítése, megőrzése érdekében állt elő a rendezvény ötletével, amely várakozáson felüli sikert aratott. A régi hagyományok mellett újakat is sikerült teremteni. Így például, a Guti Általános Iskola egykori végzősei a jelek szerint előszeretettel tartják érettségi találkozójukat a rendezvénysorozathoz kapcsolódóan, a Guti Pünkösdi Napok keretében megrendezésre kerülő Darcsi Viktor Labdarúgó Emléktorna pedig a Beregszászi járás legnagyobb kispályás küzdelemsorozatává nőtte ki magát.

A hagyományokhoz híven az idei rendezvénysorozat ünnepi istentisztelettel és misével vette kezdetét vasárnap délelőtt, ezt követően került sor a pünkösdi király és királynő megválasztására. A megtisztelő királyi cím idén Tóth Bélának jutott, a királynői tisztséget pedig Nagy Klaudia töltötte be. Délután tartották a Guti Általános Iskola 1989-ben, tehát kereken 20 éve végzett növendékeinek osztálytalálkozóját.

Az igazi népünnepély másnap, azaz pünkösd hétfőjén bontakozott ki a faluban. Délelőtt 10 órától focisuli, kötélhúzás, kődobó- és kugliverseny szórakoztatta a legfrissebbeket. A kődobók között Demjén László bizonyult a legerősebbnek, míg kötélhúzásban Tiszacsoma csapata végzett az élen.

Ekkor bonyolították le a kispályás labdarúgótornára benevezett ifjúsági csapatok vetélkedését is. A hat együttes versengéséből a tiszacsomai fiatalok kerültek ki győztesen, akik Mezőgecse együttesénél bizonyultak jobbnak a döntőben.

A fiatalok után a felnőttek léptek pályára. Idén rekordszámú, 18 csapat nevezett be a tornára. A rendezvénysorozat ünnepi megnyitójára délben került sor az iskolakertben felállított kisszínpadon, ahol Sin József, a KMKSZ Beregszászi Középszintű Szervezetének elnöke, a járási állami közigazgatási hivatal elnökhelyettese köszöntötte a megjelenteket. A mai világban, amelyet az elidegenedés jellemez, különösen örvendetes, hogy van egy rendezvény, amely közösségi élményt ad, lehetőséget nyújt a találkozásra a falu és a környező települések lakóinak – mondta a szónok.

A KMKSZ nevében dr. Brenzovics László alelnök, a Kárpátaljai Megyei Tanács elnökének helyettese köszöntötte a megjelenteket, hangsúlyozva a szervezők kitartását, akik az évek során adódó nehézségekkel dacolva immár 18. alkalommal tudták megrendezni idén ezt a kárpátaljai magyarság szempontjából oly fontos eseményt. A kárpátaljai magyarság addig fog fennmaradni, ameddig ápolja saját nyelvét, kultúráját, szokásait, amihez szükség van a Guti Pünkösdi Napokhoz hasonló ünnepekre, rendezvényekre is, hangsúlyozta Brenzovics László, külön is köszönetet mondva Sin Józsefnek, a rendezvény megálmodójának, főszervezőjének, s a rendezők lelkes csapatának kitartásukért, munkájukért.

Köszöntötte a megjelenteket Halász László, a Beregszászi Járási Állami Közigazgatási Hivatal művelődési osztályának vezetője, valamint a Magyar Köztársaság Beregszászi Konzulátusának képviseletében Kulcsár Ferenc konzul is. A megnyitón jelen volt továbbá Darcsi Viktor vállalkozó, a rendezvény helyi főszponzora, valamint a Beregszászi járással együttműködési megállapodást kötött komlói többcélú kistérségi társulás küldöttsége.

A továbbiakban a felhőtlen szórakozásé volt a főszerep, amelyet még az időnként rákezdő eső sem tudott elrontani. A színpadon egymást követték a guti hagyományőrzők és a helyi községi klub táncosai, a nagybégányi és a mezőgecsei kultúrház folklóregyüttesei, a mezővári kultúrház énekesei, a hetyeni klub táncosai, valamint a derceni Gyöngyösbokréta néptánccsoport. A színpad közelében fotókiállítás nyílt 60 éves a guti foci! és Pünkösdi királyok és királyleányok voltak címmel. Ugyanott kiállítást rendeztek a KMKSZ által megjelentetett könyvekből, ahol Bacskai Béla szalókai nagyfővély dedikálta nemrég megjelent művét a kárpátaljai lakodalmas szokásokról.

Időközben eldőlt, hogy idén otthon marad a focikupa, amennyiben a labdarúgótorna győztese a vendéglátó Gut csapata lett, amely Beregdéda együttesénél bizonyult jobbnak a döntőben.

A kora esti órákban megválasztották Pünkösd Szépét. A megtisztelő címet idén Hudák Szabina nyerte el, első udvarhölgye pedig Tóth Adrienn lett.

A szervezők az est folyamán köszöntötték a guti labdarúgás veteránjait, köztük Puskás Gyulát, a múlt század hetvenes éveinek járásszerte ismert focistáját, valamint Tóth Gézát, Sin Bélát és Dóka Tibort, továbbá a korábbi évek pünkösdi királyait és királynőit is.

Az egész napos program késő estig tartó táncmulatsággal zárult, ahol a Bózsár Zenekar húzta a talpalávalót.

Az ünnepség megrendezését a Szülőföld Alap támogatta.

hk