Piknik a vereckei emlékműnél

2009. május 29., 10:00 , 437. szám

Az ungvári és a beregszászi magyar konzulátusok munkatársainak részvételével kezdődött el a hét végén Kárpátalján az ismeretlen elkövetők által március elején meggyalázott és megrongált vereckei honfoglalási emlékmű helyreállítása.

A megyében működő két magyar diplomáciai kirendeltség munkatársai az emlékmű tervezőjének, Matl Péter munkácsi szobrászművésznek az irányításával láttak hozzá az emlékhely környezetének megtisztításához a törmeléktől és a rongálás nyomainak eltüntetéséhez. A gyalázkodó feliratoknak az emlékmű felületi burkolatáról való eltávolítását az egyik munkácsi sírkőkészítő vállalat dolgozói végezték.

A magyar diplomaták az ungvári rádió és televízió magyar szerkesztőségének újságíróival közösen mintegy 60 borókafenyőt is ültettek a honfoglalási emlékműhöz tartozó területen - közölte Kulin Zoltán, a Kárpátaljai Állami Rádió és Televízió Társaság helyettes vezérigazgatója.

A vereckei honfoglalási emlékmű alsó részéről a máig ismeretlen rongálók leverték a kőburkolatot, megbontották sarkait és letörték az emlékjel fekete gránit oltárkövének éleit, valamint csúcsait. Az emlékmű oldalait jelszavakkal és náci önkényuralmi jelképekkel csúfították el. (Kárpátalja/MTI)