Ukrán-magyar ipari park létesülhet Dédában

2009. május 29., 10:00 , 437. szám

A logisztikai elemeket is magában foglaló ipari parknak az lesz a különlegessége, hogy közvetlenül a schengeni határon, Ukrajna és Magyarország területén létesül.

A tervek szerint az ipari park ukrán és magyar részein működő vállalatok között közvetlen belső határ működik majd, és a területen vámmentes lesz az áruforgalom, ha az ukrán parlament is jóváhagyja a projektet - idézte Volodimir Neszterovszkijt, a Beregszászi járás gazdasági főosztályának vezető szakemberét az MTI-Ecó.

Elmondása szerint a Beregszász, pontosabban Beregdéda környékére tervezettel analóg ipari park nem létezik sem Ukrajna, sem pedig a Független Államok Közösségébe tartozó országok területén, hasonló jellegű objektum annak idején a magyar-osztrák határon működött. A projekt célja megfelelő raktárépületekkel ellátott nemzetközi ipari, gazdasági és szállítmányozási-logisztikai övezet kialakítása, amelyen belül ukrán és nemzetközi termelői kapacitások, kereskedelmi és logisztikai vállalatok telepíthetők - tette hozzá.

Neszterovszkij azt is elmondta, hogy a határ két oldalán a magyar és az ukrán fél 200-200 hektár területet különít el az ipari park számára. A tervek szerint több mint ötezer főnek munkahelyet biztosító létesítményen belül csak környezetbarát technológiákat alkalmazó vállalatok működhetnek - fogalmazott, hozzátéve, hogy a projekt költsége előreláthatólag 8-10 millió amerikai dollárt tesz majd ki. (Kárpátalja/MTI/napi.hu)