Kijevben aranyat akarnak, de Kárpátalján nem

Nagymuzsaly: Újra próbálkozik a Zakarpatpolimetali

2009. május 29., 10:00 , 437. szám

A Zakarpatpolimetali Rt. (ZP) felújítaná az aranykitermelést Nagymuzsalyban - adta hírül minap az országos sajtó. Az iparpolitikai minisztérium azt ígéri, hogy mindent megtesz a vállalat újraélesztéséért, miközben a Beregszászi járásban már elhatározták, hogy egyszer s mindenkorra felhagynak a bányászattal.

A korrespondent.net internetes hírportál számolt be múlt héten elsőként az iparpolitikai minisztérium sajtóközleményéről, amely szerint a napokban a ZP tevékenységének problémáiról tartottak tanácskozást a fővárosban Szerhij Griscsenko miniszterhelyettes vezetésével, szakemberek bevonásával, a Kárpátaljai Megyei Állami Közigazgatási Hivatal, a hitelezők tanácsának és az Ukrpolimetali Állami Részvénytársaság (UP), a ZP többségi tulajdonosa képviselőinek részvételével.

Griscsenko úgy vélte, az érintett struktúráknak mindent meg kell tenniük a vállalat működésének felújítása érdekében, ami lehetővé tenné a bértartozások kiegyenlítését. Az őt idéző sajtóközlemény szerint pillanatnyilag 15 szervezetnek tartozik a ZP. A legnagyobb hitelező, a Cengart Financial INC képviselője felhívta a tanácskozás résztvevőinek figyelmét arra, hogy a hitelezők bizottságának megbízható információkkal kell rendelkeznie a társaság vagyonáról és annak őrzéséről. Ezenkívül a tanácskozás résztvevői megvitatták az ökológiai problémákkal, a ZP működésének következményeivel, valamint a jelenleg a bánya területén őrzött ipari nyersanyagok további hasznosításával összefüggő kérdéseket - áll a korrespondent.net által idézett sajtóközleményben.

Griscsenko közölte, jelenleg pontosítják a ZP eladósodottságának szintjét. Megjegyezte, hogy a nagymuzsalyi bánya már megközelítőleg 3 éve nem működik, s egy éve döntöttek az UP felszámolásáról is. Ugyanakkor az utóbbi, az UP továbbra is létezik, mivel a cég részesedéssel rendelkezik más vállalatokban - magyarázta a meglehetősen kusza helyzetet a miniszter.

Mint ismeretes, a nagymuzsalyi lelőhely kiaknázása 2006 óta szünetel; hivatalos források szerint azért, mert a Mauritius-szigeteken bejegyzett Zakar Resources, amely a ZP részvényeinek 6,343 százalékát birtokolja, nem teljesítette vállalásait.

Jelenleg nem létezik olyan hivatalos levél vagy egyéb dokumentum, amely alátámasztaná a kitermelés felújítását - tájékoztatta lapunkat Csizmár Béla, a területileg illetékes Beregszászi Járási Tanács elnöke. A tanácselnök mindössze az egyik Kárpátalján működő bányatársaság beadványáról tud, amelyben a nagymuzsalyi meddőhányók és az ülepítőmedence megvásárlására és tartalmuk feldolgozására kérnek engedélyt, ám elmondása szerint ez ügyben még nem született döntés. A témával kapcsolatos másik hír, hogy a Nagymuzsalyi Községi Tanács szerződést kötött a bánya meddőhányójának és gazdasági udvarának bérbe adásáról. Ezt a szerződést azonban a Beregszászi Járási Tanácsnak is meg kellene erősítenie - mondta.

Csizmár Béla szerint ma már nincs jogi lehetőség arra, hogy a ZP folytassa a nagymuzsalyi kitermelést. A cég ellen szerinte csődeljárás folyik, "jogutódja nincs, csupán a sok tartozás maradt utána". Mint jelezte, a ZP tekintélyes, mintegy ötmillió hrivnyára rúgó tartozást halmozott fel dolgozóival, valamint az érintett önkormányzatokkal szemben. A tanácselnök végül emlékeztetett, hogy a járási önkormányzat időközben úgy határozott, hogy a régió fejlődésében a turizmus és a mezőgazdaság fejlesztésére helyezi a hangsúlyt, ami összeegyeztethetetlen a bányászattal.

Az aranybánya esetleges felélesztéséről Nagymuzsalyban sem hallottak, s Ficaj László polgármester is úgy vélte, ma már nincs lehetőség a Zakarpatpolimetali tevékenységének újraindítására. Elmondása szerint a cég máig jelentős összeggel tartozik a települési önkormányzatnak, s a falu mintegy hatvan lakójának, akik korábban a bányánál dolgoztak.

hk