A Kispál és a Borz Beregszászban

2009. május 29., 10:00 , 437. szám

- Honnan az együttes neve?

Kispál András: - Amikor több mint húsz évvel ezelőtt leültünk egy sör mellett megbeszélni, hogy mi legyen a zenekar neve, Ózdi Rezső, a volt basszusgitárosunk vetette fel, hogy legyünk a Borz. Én viszont azt mondtam, annyi állatnevű zenekarban szerepeltem már, hogy most valami más kellene. Akkor javasolta Lovasi András, hogy jó, akkor legyen Kispál és a Borz - ez ráadásul a plakátokon is jól mutatna.

Lovasi András: - Kispál kezdetben húzódozott, de később, amikor az apja is láthatta, hogy a család neve szerepel a plakátokon, hogy népszerű a fia, beletörődött a dologba. Egyébként Kispál korábban valóban olyan állatnevű együttesekben játszott, mint a Vadkans vagy a Keselyűk Esztrád Zenekar. A Borz elnevezés pedig onnan adódott, hogy akkoriban volt népszerű a Bros zenekar, s ezt az elnevezést egyfajta parafrázisnak szántuk.

- Mi változott az azóta eltelt húsz év alatt?

Lovasi András: - Megöregedtünk - nem nagyon, de azért egy kicsit. Úgy gondolom, a zenénk alapvető receptje olyan nagyon sokat nem változott. Kezdetben kitaláltunk magunknak egy jellegzetes stílust, ami meghozta a zenekarnak a sikert. Azután elkezdtük tágítgatni ennek a stílusnak a határait, elkezdtünk más stílusú számokat írni, belekóstoltunk különböző műfajokba. Van olyan számunk, amely mintha heavy metal lenne, s olyan is, ami diszkó, funky vagy éppen népzenei elemeket tartalmaz. Tehát sok olyasmit próbáltunk beleolvasztani a muzsikánkba, ami valamilyen módon hatott ránk az elmúlt húsz év alatt, miközben azonban alapvetően megőriztük a magunk jellegzetes Kispál-stílusát.

- A Kispál és a Borznak Kiscsillag néven - a magyar könnyűzenei életben valószínűleg egyedülálló módon - "hobbi-zenekara" is van. Mi az, hogy hobbi-zenekar?

Dióssy D. Ákos: - Az egész úgy kezdődött, hogy Kispál vett Lovasi Andrásnak egy hathúros akusztikus gitárt, aki azután szabadidejében - ami nem tudom, mikor van neki, gondolom éjjel - időnként gitározgatott rajta. Akkor fogalmazódhatott meg Andrásban, hogy ez egy egészen más műfaj, s ebből lehetne csinálni valamit. Mivel pedig András munkaholista, tehát munkamániás, ezért egyáltalán nem tűri, ha szabadideje van, ...

Lovasi András: - Már tűrném azért...

Dióssy D. Ákos: - ... nem alszik éjszakánként, legfeljebb 4-5 órát, ezért aztán volt ideje bőven foglalkozni ezzel a dologgal. Így alakult a Kiscsillag az egykori és a jelenlegi Kispál és a Borz-tagokból: Leskovics Gábor, Lovasi András, Bräutigam Gábor, Ózdi Rezső. A hobbi-zenekar fogalom azért lett kitalálva, hogy mi, többiek, ne féltsük a Kispál és a Borz zenekart a Kiscsillag előretörésétől.

- Milyen érzés a zenekar legfiatalabb tagjának lenni?

Mihalik Ábel: - Sok megjegyzést kapok azért, hogy tulajdonképpen a zenekar bármelyik tagjának a fia lehetnék - Kispál mindjárt jelzi, hogy nem vállalná be.

Lovasi András: - Ábel az első olyan dobosunk, akit 2007-ben egy hosszú válogatási folyamat eredményeként választottunk jó néhány kollégája, köztük több vérbeli profi közül.

Dióssy D. Ákos: - Azon kívül, hogy nagyon tud dobolni, Ábel kapcsol a leggyorsabban, ha véletlenül hibázunk játék közben - amit persze sose teszünk -, vagy ha olyan lövésünk van, hogy most másként fejezünk be egy-egy számot, esetleg megállunk, és András belebeszél a tömegbe, akkor ezeket a helyzeteket vele igen gyorsan meg tudjuk oldani.

- Amúgy könnyű egy hullámhosszra kerülni az "öregekkel"?

Mihalik Ábel: - Szerintem a zenében nincs korkülönbség.

Lovasi András: - Ábel jazz-szakon végzi a konzervatóriumot. A jazzban elfogadott, hogy egy-egy nagy, idősebb jazzmuzsikus köré verbuválódik zenekar néha sokkal fiatalabb muzsikusokból. Talán elég, ha Miles Davist említem, aki egész muzsikusnemzedékeket nevelt fel és tett híressé, hiszen jó ajánlólevél volt, ha valaki a zenekarában játszhatott. Na, most mi is ezt csináltuk az Ábellel (J).

hk