Borok, magyaros ételek, népi hagyományok

VI. Borfesztivál Nagyszőlősön

2009. május 29., 10:00 , 437. szám

Május 24-én hatodízben került megrendezésre Nagyszőlősön a járási közigazgatási hivatal, a járási tanács, valamint a járási-városi szőlőtermesztők és borászok egyesülete által megrendezett hagyományos borfesztivál, melyen évről évre több borász mutatja be és kínálja értékesítésre borait, és a kísérő rendezvények is egyre gazdagabbak. Idén a bor- és ételkóstolás mellett a Perényi-kastélyt övező parkban különböző programok között válogathattak a szép számban kilátogató érdeklődők.

A rendezvénysorozat a járás és a város profi és amatőr néptánc- és énekegyütteseinek, zenekarainak, hagyományőrzőinek felvonulásával vette kezdetét. A borfesztivál megnyitó ünnepségére a szabadtéri színpadon került sor, ahol Vaszil Jakob, a Nagyszőlősi Járási Közigazgatási Hivatal elnöke köszöntötte a borászokat és az egybegyűlteket, majd kezdetét vette a többórás kulturális műsor, melynek során felléptek a város és a járás énekkarai, tánc- és énekegyüttesei.

Mihajlo Policsko borász, a Nagyszőlősi Járási-városi Szőlőtermesztők és Borászok Egyesületének vezetője által vezetett szakavatott bírálóbizottság a délutáni órában meghozta döntését és a versenyre boraikkal benevező 14 borász közül a fehérborok versenyében Mihajlo Policsko nagyszőlősi borászt hirdette ki győztesként, a rozé borok megmérettetésében Szvitlana Mindak ugyancsak nagyszőlősi borász vehette át az aranyérmet és a díszoklevelet, míg a vörösborok között a salánki Balog Sándor.

A fesztiválon 34 bortermelő állította ki borait. Az egyik leggazdagabb kínálattal Balog Sándor rendelkezett, aki már az 1960-as évektől borászkodik, több mint 5000 tő és mintegy 150 fajta szőlője van, melyekből évente közel 4000 liter bort állít elő. Lapunk érdeklődésére elmondta: örvendetesnek tartja, hogy hanyatlóban van a nem minőségi borok fogyasztása és egyre nagyobb az igény az európai szőlőfajtákból készült borok iránt, melyek literenkénti ára manapság 20-40 hrivnya között mozog. Az utóbbi időben előszeretettel foglalkozik a borok "összeházasításával", melyeknek során jellegzetes ízű zamatos nedű állítható elő, melyre egyre nagyobb a kereslet. A Beregszászi járásból talán Kígyósról érkezett a legtöbb borász, élükön Kész Elemér polgármesterrel, a KMKSZ helyi alapszervezetének elnökével, aki már több évtizede hódol a borászatnak. Elemér harmadízben vesz részt a nagyszőlősi borfesztiválon, és idén is gazdag kínálattal érkezett. Hasznosnak tekinti az ilyen fesztiválokon való részvételt, hiszen ilyenkor újabb kapcsolatok alakulnak ki a borászokkal és a turistákkal, akik, ha megkedvelik egy borásznak az italát, őt a továbbiakban rendszeresen felkeresik otthonában, hogy nemes itókát vásároljanak tőle.

A borfesztivál színvonalát emelte a már második éve megrendezett falusi udvarok versengése, hiszen a falusi vendéglátók részéről áradó vendégszeretet, a finom ételeik és a hagyományaik bemutatása nagyon jól kiegészítette a rendezvényt, melyen a jókedvről cigányzenekarok és harmonikások gondoskodtak. Az udvarok versenyében Nevetlenfalu végzett a harmadik helyen, Fancsika a második lett, míg az első helyet a tavalyi évhez hasonlóan idén is Szőlősgyula szerezte meg. A gyulaiak nagyon kitettek magukért, hiszen valódi disznótorral kedveskedtek a vendégeknek, akik a disznó levágásától kezdve figyelemmel kísérhették a folyamatot, majd végül el is fogyaszthatták a finom disznótoros ételeket.

Barta József, a Nagyszőlősi Járási Tanács elnökhelyettese, aki a fesztivál egyik főszervezője volt, lapunk érdeklődésére elmondta, hogy a rendezvény jó alkalom a szőlő- és bortermelés, a falusi hagyományok és kulináris szokások népszerűsítésére, továbbá kiváló lehetőség ahhoz, hogy a termelő kapcsolatot létesítsen a vevővel, ami nagyon fontos a borászat és a falusi vendégfogadás további fejlődése szempontjából. "A rendezvényre kilátogatók elviszik a járás, a város, a borok és a gasztronómiai fogások jó hírét. A fesztiválnak fontos szerepe van a magyarság önszerveződésének szempontjából is, és falvaink nem is szégyenkezhetnek, hiszen a falusi udvarok második éve megrendezett seregszemléjének képzeletbeli dobogóján magyar falvak állnak."

figyelő