Bemutatták az alkotótábor képeit

Hollósy Simonra emlékeztek

2009. május 8., 10:00 , 434. szám

A III. Hollósy Simon Alkotótáborban készült munkákból nyílt kiállítás múlt szerdán Beregszászban a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ), a Kárpátaljai Magyar Képző- és Iparművészek Révész Imre Társasága (RIT) és a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola szervezésében.

A Révész-társaság kezdeményezésére, a Szülőföld Alap támogatásával mintegy tucatnyi kárpátaljai magyar művész tölthetett 10 napot idén április közepén Rahón, a Kárpátok szívében zavartalan festéssel, rajzolással. A Rákóczi-főiskola Gross Arnold kiállítótermében mintegy háromtucatnyi festményt és grafikát tekinthet meg a művészetkedvelő közönség a táborban született képek közül, többek között Magyar László, Erfán Ferenc, Kulin Ágnes, Veres Ágota, Matl Péter, Szerhij Biba, Réti János, Tóth Róbert, Kopriva Attila, Iváncsó András munkáit.

Dr. Soós Kálmán rektor megnyitva a tárlatot örömének adott hangot, hogy a kárpátaljai magyar alkotók műveiből rendezett kiállításnak ismét a Rákóczi-főiskola adhatott otthont, emlékeztetve egyúttal, hogy a magyar Oktatási és Kulturális Minisztérium támogatásával létrejött mostani kiállítás egyben tisztelgés Hollósy Simon emléke előtt a festő halálának (1918. május 8.) közelgő 91. évfordulója alkalmából.

A kárpátaljai emberek érthetően szépnek látják a Kárpátokat, a laikus szemével nézve azonban úgy tűnik, mintha a művészek még szebbnek látnák és ábrázolnák a hegyeinket, amiért köszönet illeti őket - mondta Horkay Sámuel, a KMKSZ Beregszászi Alapszervezetének elnöke, aki a magyar érdekvédelmi szervezet nevében köszöntötte a megjelenteket.

Riskó György, a RIT alelnöke a tárlatot értékelve emlékeztetett, hogy a Hollósy Simon Alkotótábor névadójának szellemiségét hivatott továbbörökíteni, amely még napjainkban is hatással van a kárpátaljai magyar képzőművészet alakulására. A szónok örömének adott hangot, hogy az 1994 óta idén immár harmadik alkalommal megrendezett alkotótábornak köszönhetően jelentős művek születhettek.

Benkő György festő, a Rákóczi-főiskola tanára, a RIT tagja a kiállított munkák értékelését folytatva ugyancsak Hollósy Simon örökségének megőrzésére hívta fel a figyelmet. Mint mondta, nem feledhetjük, hogy a művész a biztos németországi egzisztenciát hátrahagyva telepedett le a Nereszen lábánál, hogy nyomorúságban, ámde tanítványai körében páratlan népszerűségnek örvendő mesterként élje le élete hátralévő részét, meghonosítva a régióban a Nyugatról magával hozott új művészeti szemléletet.

Magyar László, a RIT elnöke zárszavában rendkívül élménydúsnak és hasznosnak nevezte az alkotótáborban eltöltött napokat. Köszönetet mondva a szervezőknek és a támogatóknak, a művész reményét fejezte ki, hogy az alkotótábornak lesz folytatása, a hegyek között született munkák pedig sok gyönyörűséget okoznak majd a kiállítás látogatóinak.

A megnyitón felléptek a Rákóczi-főiskola diákjai, akik a tavasz ihlette nép- és műdalokat adtak elő Poncz Ilona tanárnő vezetésével.

hk

A tárlat megnyitóján dr. Soós Kálmán, a Rákóczi-főiskola rektora mondott beszédet.