Még több a bolt

2009. május 8., 10:00 , 434. szám

Kárpátalján a 2009 eleji adatok szerint 1883 jogi személyek által működtetett kiskereskedelmi egységet (boltot, pavilont és sátrat) tartottak nyilván, s 613 objektumot soroltak a vendéglátóipar (éttermek, kávézók, bárok, étkezdék) kategóriájába.

Az üzletek szakosodása terén állandóak a változások, amit általában a fogyasztói kereslet befolyásol. A megyében ma az élelmiszerboltok vannak többségben (57,7%) a honi statisztikákban nem élelmiszert forgalmazó boltokként számon tartott kereskedelmi egységekkel szemben (42,3%).

A szakosított, nem élelmiszert forgalmazó kereskedelmi egységeknek majdnem a felét a gyógyszertárak és az egyéb gyógyszert forgalmazó kereskedelmi egységek képezték, amelyekből 381 működött a megyében a tavaly év végi adatok szerint. Tovább nő a benzinkutak száma is, amelyekből ma már 221 van Kárpátalján.

Az év eleji adatok szerint a megyében 16 szupermarket és 4 hipermarket működött. Tovább nőtt az elektromos háztartási eszközök, a személygépkocsik és az építőanyagok értékesítésére szakosodott üzletek száma, ami az áruforgalom folyamatos növekedéséről tanúskodik. (Kárpátalja/zakarpattya.net.ua)