A rejtélyes cukorbetegség

2009. május 8., 10:00 , 434. szám
Dr. Ortutay Ágnes, a Nagyszőlősi Járási Kórház endokrinológusa

Egyik olvasónknál magas vércukorszintet mutattak ki. Érdekelné, mit jelent ez, és mit lehet tenni ez ellen. Kérdéseivel dr. Ortutay Ágneshez, a Nagyszőlősi Járási Kórház endokrinológusához fordultunk.

Az ember normális vércukorszintje 5,5 millimol/liter. Ha vérvételkor magasabb cukorszintet mutatnak ki, akkor különböző endokrinológiai vizsgálatokon kell átesnie a páciensnek, melyek során kiderítik, cukorbetegségben (diabéteszben) szenved-e - tájékoztat a doktornő. - Az az elérendő cél, hogy minél korábbi stádiumában diagnosztizáljuk a kórt, amikor még nem lépnek fel a szövődmények, ezeket ugyanis nem tudjuk kikezelni, hanem csak annyit érhetünk el, hogy stabilizáljuk a beteg állapotát, és megakadályozzuk a helyzet további romlását. Ezért kell a betegnek minél hamarabb orvoshoz fordulnia az első tünetek jelentkezésekor.

- Milyen tünetei vannak a cukorbetegségnek, milyen komplikációkkal számolhatunk, és mennyi idő telik el az első tünetek jelentkezésétől a szövődmények kialakulásáig?

- A tünetek közé sorolható a szájszárazság, a fokozott folyadékigény, az általános gyengeség, s emellett, bár nem jellemző, de le is fogyhat a beteg. Ha látásromlás, illetve a végtagok fájása is jelentkezik, az már a cukorbetegség komplikációja. Nagyon gyakran előfordul, hogy a beteg előbb a szemorvost, a sebészt, az ideggyógyászt keresi fel, s már csak ott derül ki, hogy diabéteszben szenved. A cukorbetegség felismerését követően kórházi kezelésre utaljuk a pácienst, majd ambuláns ellátásban részesítjük élethosszig. De visszatérve a szövődményekhez... Ezek hat-hét évvel az első tünetek jelentkezése után lépnek fel, s közéjük tartoznak még a vérkeringési nehézségek, valamint a veseelégtelenség is, melynek következtében a vese felmondhatja a szolgálatot, ami a beteg halálához vezet, akárcsak a végtagok elüszkösödése, mely gangrinát okoz, s a fellépő vérmérgezés végez az emberrel.

- Mi okozza a cukorbetegséget, és miképp lehet kezelni a kórt?

- Az okokat nem nagyon ismerjük. Van ugyan egy hipotézis, mely szerint vírusos fertőzés váltja ki a diabéteszt, de ez az elmélet még nem nyert bizonyítást. Egyébként kétféle cukorbetegséget ismerünk. A 2. típusú diabétesz esetében rizikófaktort jelent a stresszes életmód, az elhízás, a magas vérnyomás, továbbá a hasnyálmirigy minden megbetegedése, mindez pedig oda vezet, hogy a hasnyálmirigy, pontosabban a benne elhelyezkedő, Langergans-szigeteknek nevezett sejtcsoportok abbahagyják az inzulin termelését, és stimulálás nélkül nem is kezdik újra a nevezett anyag kiválasztását. Az 1. típusú cukorbetegségnél viszont a hasnyálmirigy semmilyen stimulálás hatására sem termel inzulint. Az 1. típusú diabétesz főleg a gyermekek és a fiatalok, míg a 2. típusú a középkorúak, valamint az idősek körében alakul ki, s megjegyezném, hogy a 2. típusú cukorbetegség elsősorban a nőket sújtja, a betegek 60 százaléka közülük kerül ki, aminek szintén nem ismerjük az okát.

Az 1. típusú diabétesz esetében csak inzulininjekciók beadásával juttathatjuk be a szervezetbe a szükséges inzulinmennyiséget. A betegek - az általunk felírt recept alapján - a kórházi gyógyszertárban válthatják ki a térítésmentesen járó injekciókat, s napi két-három alkalommal adják be maguknak az inzulint. Megjegyezném, hogy nálunk, a járásban 100 százalékosan biztosítjuk az ellátást, a gyermekek, a várandós kismamák és a fiatalok jobb minőségű, külföldi gyártmányú injekciókat kapnak, míg az idősebbeket hazai készítményekkel látjuk el, a kezelés pedig élethosszig tart. A 2. típusú cukorbetegségben szenvedők ugyancsak a kórházi gyógyszertárban juthatnak hozzá a hasnyálmirigyet, pontosabban a Langergans-szigeteket az inzulin kiválasztására stimuláló tablettákhoz, s szintén mindig ingyen kellene hozzájutniuk a gyógyszerekhez, ám ha a kórháznak nincs rá kerete, akkor saját költségen kell megvásárolniuk az orvosságokat. A 2. típusú diabéteszben szenvedők napi 2-3 tablettát szednek be, s a kezelés szintén élethosszig folyik. Az inzulininjekciók, illetve az említett tabletták mellett pedig a betegeknek be kell tartaniuk a szénhidrátmentes diétát, azonkívül ajánlott a stresszes helyzetek elkerülése, valamint a sok mozgással járó, aktív életmód.

- Mennyire elterjedt a cukorbetegség a Nagyszőlősi járásban, és milyen mértékben tarthatjuk öröklődőnek a betegséget?

- Jelenleg 1480 beteg szerepel a nyilvántartásunkban, akik közül 190-en 1. típusú, míg a többiek 2. típusú diabéteszben szenvednek. Ami pedig a kérdés második felét illeti, amelyik családban van cukorbeteg, ott mindkét típusú diabétesz gyakrabban fordul elő, mint más családokban. Öröklődik a betegségre való hajlam. Megfigyeltem különben, miszerint az 1. típusú cukorbetegség esetében nemegyszer előfordul, hogy mind a gyermek, mind a nagyszülő diabéteszes, míg a szülő nem az, a 2. típusú diabétesz esetében viszont többen is betegek a családban, úgy mint a szülő és annak nem egy gyermeke.

lm