100 ezer USD-t érő vályogviskó

Hitelcsalás

2009. április 3., 10:00 , 429. szám

Több ezer ember kárára elkövetett, több tízmillió dollár értékű hitelcsalás-sorozat ügyében folytat nyomozást kárpátaljai bankok munkatársai ellen az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SZBU) Kárpátalja megyei főosztálya.

Az ügyben érintett pénzintézetek vezető munkatársai 2004-től kezdődően több ezer fiktív hitelszerződést kötöttek helyi lakosok törvénytelenül megszerzett személyi adatainak a felhasználásával, és vettek fel pénzt a bankjaikban. A mit sem sejtő "banki ügyfelek" csak két-három év múlva szereztek tudomást a hiteleikről, amikor bírósági idézést kaptak vagy megjelentek náluk a végrehajtók, mert nem fizették a törlesztőrészleteket - írta legfrissebb számában a munkácsi Sztarij Zamok című hetilap.

Viktor Kancsij, az SZBU nagyszőlősi járási osztályának vezetője az újságnak elmondta, hogy a hitelcsalások elkövetésében általában a bankfiókvezető, a menedzser és a pénztáros vett részt két-három olyan külső személy közreműködésével, akik csalással szerezték meg vagy lopták el a későbbi károsultak személyi adatait.

Mint közölte, a fiókvezetők a hamis hitelszerződések elkészítése után a pénzt vagy a pénztárban, vagy bankkártyával vették fel, ha a pénztáros nem volt beavatva. A fiktív szerződések zömét két-háromezer dollárnyi összegekre kötötték, de előfordultak esetek, amikor például romatelepi vályogviskó fedezete mellett 100 ezer dollárt hiteleztek maguknak a csalók - tette hozzá. A nyomozóhatóság szerint az ilyen nagy összegű ügyleteket csak az anyabankok vezető munkatársainak a közreműködésével tudták lebonyolítani.

Kancsij azt is közölte, hogy a több ezer embert érintő hitelcsalás-sorozatot a sűrű fiókhálózattal rendelkező nagybankokban követték el. A nyomozás egyelőre a Técsői, Huszti, Nagyszőlősi, Ilosvai és Beregszászi járásokra terjed ki.

A nemzetbiztonsági szolgálat arra kéri a kárpátaljai lakosokat, hogy ne adják meg a személyi adataikat illetékteleneknek, és jelentkezzenek a hatóságoknál, ha banki hitelcsalás károsultjaivá váltak.

Az Ukrán Nemzeti Bank adatai szerint tavaly a majdnem legkisebb ukrajnai megyének számító Kárpátalján a lakosság összesen nyolcmilliárd hrivnya bankhitelt vett fel. (Kárpátalja/Sztarij Zamok/MTI)