A vásárló fizeti meg a válság árát?

2009. március 6., 09:00 , 425. szám

A Legfelsőbb Tanács vámot vetett ki szinte minden import árura, hogy a vásárlók pénztárcájának rovására töltse fel az államkasszát. Az árak persze enélkül is folyamatosan emelkednek.

Viktor Juscsenko elnök aláírta azt a törvényt, amely fél évre a deklarált behozatali ár 13 százalékát kitevő pótadót vezet be egy sor importból származó termékre. A törvény a kormány és a parlament hivatalos lapjaiban való megjelenését követően, a héten lép életbe.

Az intézkedés mindenekelőtt a fagyasztott marhahúst, a friss, hűtött és fagyasztott sertéshúst, a húskészítményeket és a szalonnát, a virsliket, szalámikat, húskonzerveket, a halból illetve rákfélékből készült élelmiszereket, a halkonzerveket, a kaviárt, a borokat, likőröket, vermutokat és tömény szeszes italokat, valamint az etilalkoholt érinti.

Ugyancsak illetéket rónak ki a kőszénre, a szőnyegekre, a textíliákra, a ruha- és fehérneműre, a lábbelire, a kalapokra, a kályhákra, fűtőkazánokra, a teher- és személygépkocsikra, az autóbuszokra, a konyhai gáztűzhelyekre, a gázfűtéses vízmelegítőkre, a szivattyúkra, a ventillátorokra és szellőztető berendezésekre, a hűtőkre és fagyasztókra, az elektromos vízmelegítő berendezésekre, az elektromos háztartási készülékekre (porszívó, konyhai robotgépek stb.) is.

Annak ellenére, hogy az adó mértéke minden áru esetében azonos, a bolti árak várhatóan annak függvényében emelkednek majd, hogy milyen a piaci verseny az importból származó és az ukrán termékek között. Így például a hús és a szalámifélék várhatóan csupán 7-8 százalékkal drágulnak majd, míg a háztartási készülékek, melyeket Ukrajnában gyakorlatilag nem gyártanak, akár 13-15 százalékkal is drágulhatnak.

A személygépkocsikkal kapcsolatban megoszlanak a szakértői vélemények. Sokan úgy vélik, hogy számos gyártó áttér a járművek ukrajnai összeszerelésére, miután az alkatrészek behozatalának vámja nem emelkedett, s így elkerülhetik az áremelést is.

Ugyanakkor egybehangzó vélemény, hogy az importvám emelése jelentősen csökkenti majd a legális behozatalt, míg az úgynevezett "fekete" import hányada nőni fog. Hivatalos források azt hangsúlyozzák, hogy a vám bevezetése a hazai termelőket hivatott védeni, azt ugyanakkor elismerik, hogy az Ukrajnában nem gyártott termékek esetében jelentős drágulás várható, amit a vásárlóknak kell majd megfizetniük.

Ami a folyamatos drágulást illeti, a jelenség elsősorban az élelmiszerek terén szembeötlő. A Szegodnya című kijevi napilap felmérése szerint egy háromtagú átlagos ukrajnai család bevásárlása február végén megközelítőleg 526 hrivnyát emésztett fel. Ugyanazon alapvető élelmiszerek megvásárlása az év eleje óta hetente mintegy 2 hrivnyával került többe.

A leglátványosabb ármozgás a trópusi gyümölcsök terén tapasztalható, amennyiben a narancs kilogrammja némelyik nagyáruházban elérte a 10 hrivnyát, a banán pedig egyes helyeken a 11 hrivnyához közelített. Alig jobb a helyzet a "hazai" gyümölcsnek számító almával, amelynek ára a tavalyi 4 hrivnyáról 6, helyenként 7 hrivnyára emelkedett, a szupermarketekben pedig még ennél is drágábban kínálják kilóját. A zöldségek közül is csupán a káposzta változatlan ára (1-2 hrivnya/kg) adott némi okot az örömre, míg társai lassan, de feltartóztathatatlanul drágulnak a tavasz közeledtével.

Akinek még futja húsra, az örömmel tapasztalhatta az elmúlt hetekben, hogy az általános drágulás közepette a piacokon alig változott a marha- és sertéshús ára, azaz néhány kivételtől eltekintve a jóslatok ellenére sem emelkedett 50 hrivnya fölé. Ami azonban a jövőt illeti, egyet kell értenünk azokkal, akik szerint az importvám bevezetése a húspiacon is újabb áremelési hullámot indíthat el.

A hazai gyártmányú ruházati és a tartós fogyasztási cikkek terén valamivel kisebb mértékű áremelkedés volt tapasztalható ezidáig, ez azonban egyértelműen az utóbbi hónapokban nagyságrendekkel visszaesett fogyasztásnak tudható be. Most, hogy az import drágulni fog, piaci elemzők a hazai termékek árainak számottevő emelkedését jósolják szinte minden termékcsoport esetében.

pszv