Javult Kárpátalja járványügyi helyzete

2009. február 20., 09:00 , 423. szám

Átlagosan 18 százalékkal csökkent 2008-ban a fertőzéses megbetegedések arányszáma Kárpátalján, amely így másfélszer alacsonyabb a megfelelő országos mutatónál.

A megyében hosszú idő után először tavaly regisztráltak 44,3 százalékos csökkenést a hepatitis A vírus által okozott fertőző májgyulladásos esetek arányszámát illetően. 2008-ban a fertőző betegek 38 százaléka a 14 év alatti gyermekek közül került ki - közölte az ungvári zakarpattya.net.ua hírportál Vira Csizsre, Kárpátalja megye tisztifőorvosára hivatkozva.

A szakember elmondása szerint Kárpátalján 2008-ban nem regisztráltak egyetlen hastífusz, diftéria, járványos gyermekbénulás, tetanusz, tularémia, lépfene, brucellózis esetet sem. A megyében a tervezett védőoltásokat 93,7 százalékban teljesítették - tette hozzá.

Csizs szerint ugyanakkor tavaly 11,1 százalékkal emelkedett a megelőző évhez képest a parazitózisos, vagyis az élősködők által okozott megbetegedések arányszáma, ami a Kárpátalját július végén sújtott áradások következménye. (Kárpátalja/zakarpattya.net.ua/MTI)