Juscsenko feladta a harcot?

2009. február 20., 09:00 , 423. szám

Viktor Juscsenko államfő nem kíván indulni az alig egy év múlva esedékes elnökválasztáson, szellőztette meg a szenzációs hírt a jól értesült Glavred.info ukrán internetes hírportál.

A hírportál minapi cikkében azt állítja, hogy Juscsenko a jelekből ítélve már meghozta a maga döntését arról, megpályázza-e másodszor is az elnöki széket, csak az államfői titkárság nem siet tájékoztatni erről a közvéleményt.

Az év eleje óta az elnök mindössze egyszer érintette nyilatkozataiban a feltartóztathatatlanul közelgő államfőválasztás kérdését. "Eljön az idő, s én meghozom a szükséges döntést" - tért ki Juscsenko az egyenes válasz elől a DPA hírügynökség érdeklődésére reagálva. A Glavrednél ugyanakkor felhívják a figyelmet arra, hogy az államfőnek a választásokkal kapcsolatos álláspontja meglehetősen jól követhetően alakult az elmúlt hónapokban, s csupán a gazdasági válság hangzatos hírei szorították azt a háttérbe az újságírók szemében.

Alig fél évvel ezelőtt Viktor Juscsenko még teljesen biztos volt abban, hogy ismét jelölteti magát az elnöki posztra. Sőt, az államfő ezt nyíltan be is jelentette szeptember 3-án a Mi Ukrajnánk - Népi Önvédelem frakció tagjaival folytatott soros megbeszélése után. "Már most kijelenthetem, hogy indulok az elnökválasztáson és győzelmet aratok" - idézték akkor az elnök szavait a találkozón résztvevő képviselők. Egy hónappal később az államfő aláírta rendeletét a parlament feloszlatásáról, s előrehozott választásokat írt ki, amelyre Juscsenko környezetében úgy tekintettek, mint az elnökválasztásra való felkészülésre.

Csakhogy az államfő nem sokkal később kénytelen volt újragondolni terveit. A Glavred az elnökhöz közeli forrásokra hivatkozva azt állítja, hogy Juscsenko még október közepén belátta: sem neki, sem alárendeltjeinek az államfői titkárságon nincsenek konkrét elképzelései arról, hogyan lehetne biztosítani a parlamenti választásokon a "szükséges" politikai erők győzelmét, ami lehetővé tenné a "szükséges" kormánykoalíció megalakítását Julija Timosenko Blokkjának részvétele nélkül. Ennek eredményeként az államfő rövidesen fel is hagyott az előrehozott választások szorgalmazásával - állítják a hírportálnál.

Valamivel később, decemberben jelentek meg Juscsenko kijelentéseiben az arra utaló jelek, hogy a regnáló államfő mást képzel el jövőre az elnöki székben. "Úgy éltem le az életem, ahogy akartam, méltósággal... - jelentette ki például december 19-én az Ukraina moloda című lapnak adott interjújában. - Amennyiben arról beszélünk, hogy kinek kell elnöknek lennie, úgy elmondom a magam véleményét: a családomat csak egy demokratikus emberre bízhatom. ... Az eljövendő elnöknek meg kell erősítenie Ukrajnában a demokráciát - a legjobbat, amit a narancsos forradalomtól kaptunk."

December 23-i évértékelő sajtótájékoztatóján már egyenesen arról beszélt, hogy talál magának elfoglaltságot 2010-ben. A továbbiakban pedig elismerte, hogy nem lát esélyt annak a rendkívül alacsony választói támogatottságnak a növelésére, amelyet esetében a közvélemény-kutatások jelenleg mutatnak.

A Glavred szerint persze hiába is várnánk, hogy Viktor Juscsenko ezek után tétlen szemlélője maradjon csupán a politikai történéseknek. Nyilvánvaló, hogy a kialakult helyzetben az államfő kénytelen lesz kiválasztani a maga favoritját az elnöki székért versengő politikusok közül, akit azután az elnöki apparátus teljes erejét bevetve segíthet győzelemre. Azt azonban, hogy ki lesz ez a kedvezményezett, a szakemberek szerint egyelőre még maga Juscsenko sem tudja.

hk