Baráti szívesség

Szomorú történet

2009. február 20., 09:00 , 423. szám

Egész életében sofőrködött. Vezetett tehergépkocsit, autóbuszt, majd kamiont is. A fizetésre sohasem panaszkodott. Nem is volt rá oka. És gyakran adódott mellékkereset is. A dolgos évek eredménye lett a családi ház, amelyet már a feleségével közösen hoztak tető alá. Közben a fiuk is felcseperedett és első nekirugaszkodásra bejutott a főváros egyik műszaki főiskolájára.

Ez két éve történt. Akkor, amikor az apa végleg búcsút mondott az országúti cirkáló volánjának. Szomorú oka volt ennek: a kötelező orvosi vizsgálatnál kiderült: súlyos betegsége van. Rákos.

József búskomor lett. Már nem érdekelte semmi és senki. Szerettei könyörgésére végül mégis vállalta a gyógykezelést. Először itthon, aztán külföldön. Felesége munkát is talált neki. A házuktól nem messze lévő üzlet tulajdonosa alkalmazta a beszerzési célokat szolgáló céges autó sofőrjeként.

Életkedve kezdett visszatérni. A gyógykezelések hatásosnak bizonyultak. Ismét volt munkája, keresete. A tulajdonos beleegyezésével a kis piros furgont éjszakára az udvarára állította be, ezért pluszpénz ütötte a markát.

Január utolsó péntekjén szinte vidám hangulatban költötte el az estebédet. Külföldi orvosától jó, biztató híreket kapott. Ennek örömére egy pohár bort is megengedett magának. A felesége éppen az asztalt szedte le, amikor csengettek.A szomszéd volt. Jóska egy nappal azelőtt ígért meg neki, baráti alapon, egy fuvart a város másik végébe. "Ne haragudj, elfelejtettem..." - kért elnézést. És hozzátette: aznap már nem is tud segíteni. Bort ivott, és ilyenkor ő sohasem ül a kormányhoz.

A szomszéd azonban nem hagyta annyiban. Hivatkozott a barátságra, Jóska határozott ígéretére, meg arra, hogy neki azt a bizonyos gépezetet még ma okvetlenül le kell szállítania. Addig-addig unszolta, míg végül mégis elindultak. Mégpedig úgy, hogy a furgont a szomszéd vezette (jogosítványa volt, szeszes italt nem fogyasztott), Jóska meg mellé telepedett az anyósülésre.

Már közel jártak a célhoz, már befordultak a mellékutcába, amikor a sötétből egy férfi tűnt elő és lépett az úttestre. A szomszéd fékezett és félrerántotta a kormányt.

Abban a pillanatban nem gondolt arra, hogy a nappali hólatyak és lucsokréteg egyre gyorsabban dermed jegessé. A kocsi csúszott és pördült. Elsodorta a gyalogost. És félpiruett után frontálisan nekicsapódott a villanyoszlopnak.

A szomszéd, akinek több bordája és vállcsontja tört, életben maradt. Jóska viszont szörnyethalt.

A mentőket és a rendőrséget a felocsúdó gyalogos értesítette mobiltelefonján. Nagy szerencséje volt. A perdülő autó "csak" hátuljának jobb csücskével suhintotta meg és döntötte fel. Apróbb zúzódásokkal megúszta.

A szomszéd a kórházban lábadozik. A törések okozta fájdalmait lelki kín is tetézi: Jóska a kocsiban ugyanis szerény ünneplésre hívta meg. Egy hét múlva töltötte volna be az ötvenet...

Tárczy Andor