Leáll a munkácsi radarállomás

2009. február 13., 09:00 , 422. szám

Február 26-án leállítják a munkácsi és a szevasztopoli radarállomást, miután felmondták a használatukról szóló ukrán-orosz megállapodást - közölte Jurij Alekszejev, az ukrán Nemzeti Űrhivatal főigazgatója.

A munkácsi radarállomás 4000 kilométer sugarú körben észlelte és jelezte a rakétaindításokat, párhuzamosan követte a világűrbeli történéseket három évtizeden át. Hasonló, "Dnyeper" típusú radarállomás működött Szevasztopol térségében 1979 óta, kezdetben a szovjet rakétavédelem szolgálatában, majd ukrán tulajdonban.

Egy 1997. február 28-i szerződés alapján az orosz fél évente 1,2 millió dollárt fizetett Kijevnek az állomások révén nyert információkért. A munkácsi és a szevasztopoli állomás "lefedte" Európa déli részét, Észak-Afrikát, a Közel-Keletet.

A Szovjetunió felbomlása után Kijev saját tulajdonának minősítette a szóban forgó radarközpontokat, és helyi szakemberekre bízta a működtetést. Orosz részről mind gyakrabban hangoztatták, hogy az ukrán katonapolitikai vezetés nem érdekelt a munkácsi és a szevasztopoli radarok rendeltetésszerű használatában, állandó magas fokú készültségben tartásában.

Amikor az orosz törvényhozás érvénytelenítette az 1997-es szerződést, ennek hátterében az is szerepet játszott, hogy Ukrajna egyre inkább kezdett a NATO felé orientálódni. A rádiótechnikai állomásokat, amelyek korábban az ukrán védelmi minisztériumhoz tartoztak, 2006-ban vette át az ukrán Nemzeti Űrhivatal. (Kárpátalja/MTI)