Munkácsi vár: új pályázati kiírás készült

Nehéz lesz új bérlőt találni

2009. február 13., 09:00 , 422. szám

Mint arról lapunk előző számában beszámoltunk, a munkácsi vár 2300 négyzetméter alapterületű középső udvarát és annak helyiségeit pályázat útján - tízmillió hrivnyáért - tavaly október 9-én 46 évre bérbe vevő Viszokij Zamok Kft. - politikai okokra hivatkozva - felbontotta a Munkácsi Városi Tanáccsal már megkötött szerződést. Kíváncsiak voltunk arra, mi lesz Kárpátalja hajdanvolt "erősségének" sorsa, így Gajdos Olgától, a KMKSZ Munkácsi Alapszervezetének elnökétől, a Munkácsi Városi Tanács KMKSZ-frakciójának tagjától kértünk tájékoztatást.

- Személy szerint nagyon örültem volna annak, ha a Viszokij Zamok Kft. nem mondja fel a szerződést, mivel ez esetben - azon túl, hogy éttermek és szállodák nyitásával új munkahelyek jöttek volna létre - a kft.-nek a pályázatban lefektetett kötelezettségvállalása szerint a befolyt bevételekből jelentős összegeket fordítottak volna a vár restaurálására. A szerződésbontást követően a Munkácsi Városi Tanács február 5-ei soros ülésén külön napirendi pontban foglalkozott a kérdéssel. Az a döntés született, hogy a tanács a vár szóban forgó részeinek hasznosítására hamarosan ismételten pályázatot ír ki. Addig is, amíg ez megtörténik, a frakciók ajánlhatnak, illetve "toborozhatnak" olyan - az ügy iránt érdeklődő - lehetséges jelölteket, akik eséllyel indulhatnának majd a pályázaton, figyelembe véve, hogy rendelkeznek-e a részvételhez szükséges tőkével és jogi háttérrel.

- Előreláthatólag az új pályázati kiírás mennyiben fog különbözni az előzőtől?

- A konkrétumokról a soron következő tanácsüléseken fog majd dönteni a képviselőtestület. Véleményem szerint a kiírás tartalmát, feltételeit lényegesen befolyásolhatja, hogy nem tudjuk, jelen gazdasági helyzetben hány érdeklődőre számíthatunk; sőt úgy is feltehetem a kérdést: egyáltalán lesznek-e pályázók? Mindenesetre legalább két-három érdeklődőben reménykedünk, mert így lehetőség nyílna arra, hogy becsületes versenyben, licitálás útján a Munkács számára legelőnyösebb eredmény szülessen.

Sajtóértesülések szerint a pályázati kiírás többek között annyiban módosul, hogy minimum két pályázónak kell jeleznie részvételi szándékát, illetve a licitálás kezdő összege 12-17 millió hrivnya lesz.

halász