Román és magyar útleveleket "osztogatnak"?

2009. január 30., 09:00 , 420. szám

Egy ismert nacionalista ukrán politikus szerint Románia és Magyarország jogellenesen osztogat útleveleket ukrán állampolgároknak Csernyivci és Kárpátalja megyékben, pedig mindkét ország vezetése tisztában van azzal, hogy Ukrajna alkotmánya tiltja a kettős állampolgárságot.

Sztepan Hmara, a nacionalista Ukrán Néppárt (UNP) választmányi tagja, volt parlamenti képviselő kedden az UNP sajtószóvivői irodájának kijelentette, hogy az ilyen esetekkel határozottabban kell foglalkozniuk az ukrán rendvédelmi szerveknek.

Szerinte az Ukrajnához tartozó Dél-Besszarábiát és Észak-Bukovinát megszállt román területeknek tartják hivatalos szinten mind Romániában, mind Moldáviában, sőt még az ukrajnai román iskolákban is ezt tanítják.

A politikus közlése szerint az útleveleket a román és a magyar kulturális szövetségekben adják át az ukrán állampolgároknak. Ennek megakadályozása érdekében azt javasolta, hogy a rendvédelmi szervek rendszeresen vessék alá alapos ellenőrzéseknek az említett szervezeteket.

Nyilatkozatával Hmara, aki néhány hete a magyarigazolvány és a hasonló lengyel okmány ukrajnai betiltását követelte, ezúttal Dorin Chirtoaca chisinaui polgármester azon hétvégi kijelentésére reagált, amely szerint román állampolgárságot kell adni a Románia határain kívül élő valamennyi románnak. (Kárpátalja/MTI)