Januárban még mindenki megkapja a nyugdíját

Változások a nyugdíjfolyósítás terén

2009. január 30., 09:00 , 420. szám

Január elsejétől újítások léptek életbe a nyugdíjfolyósítás terén - közölte sajtótájékoztatóján Anasztaszija Pentek, az Ukrán Nyugdíjalap Kárpátaljai Megyei Főosztályának vezetője.

A Nyugdíjalap levelet küldött minden nyugdíjra jogosult állampolgárnak, melyben fel van tüntetve, hogy ezentúl a hónap melyik napján kapják meg a nyugdíjukat. Először a háborús rokkantak, a harci cselekmények résztvevői, az elhunyt katonák és tisztek hozzátartozói, a családfenntartó elhunyta miatt nyugdíjban részesülők és a rokkantak fogják kézhez kapni a nyugdíjat, majd azt követően az öregségi nyugdíjban részesülő nem dolgozó, és legvégül a továbbra is dolgozó nyugdíjasok. További újítás, hogy ezentúl az elhunyt nyugdíjas temetésének költségét fedező hozzátartozók az elhunyt kéthavi nyugdíja összegének megfelelő temetkezési segélyben részesülnek. Míg korábban a segély folyósításához a hozzátartozóknak fel kellett mutatniuk az elhalálozásról kiadott igazolást, mostantól annak a másolata vagy az anyakönyvi hivatal által kiadott igazolás alapján is megítélik a segélyt.

Január elsejétől a nyugdíj felső összeghatára 5976 hrivnya. Április 1-jétől a jelenlegi havi 200 hrivnya 86 kopijkáról 207 hrivnya 50 kopijkára nő a Nyugdíjalapnak a bér után befizetendő minimális nyugdíjbiztosítás összege. Kárpátalján 2008-ban 210 hrivnyával nőtt az átlagos havi nyugdíj összege, mely 2008. decemberi adatok szerint 741 hr.

A főosztályvezető tájékoztatása szerint országos szinten 18 banktól vonták meg a nyugdíjfolyósítás jogát. Kárpátalján ezek közül három rendelkezett kirendeltséggel, amelyeken keresztül 483 nyugdíjas jutott hozzá illetményéhez. A nyugdíjakat számukra jelenleg a postások kézbesítik. A 288 ezer kárpátaljai nyugdíjas januári nyugdíjának kifizetéséhez 126 millió 900 ezer hrivnyára van szükség, aminek saját forrásokból a Nyugdíjalap megyei főosztálya előreláthatóan csupán 41%-át tudja előteremteni. Anasztaszija Pentek ugyanakkor arról biztosította a nyugdíjasokat a médián keresztül, hogy januárban teljes egészében kifizetik a járandóságukat. Január 20-ai adatok szerint a jogosultak több mint 80%-a kapta meg az e havi nyugdíjat. A jövő azonban bizonytalan, minden attól függ, meddig tart a gazdasági és pénzügyi válság, melynek következtében csökkentek a Nyugdíjalap bevételei, hangsúlyozta a hivatalnok. (Kárpátalja/bj/www.mukachevo.net/RIO/Szribna Zemlja Feszt)