A művész csak akkor boldog, ha alkothat

Művészportré: Berecz Margit

2009. január 16., 09:00 , 418. szám

Berecz Margit, a Kárpátaljai Magyar Képző- és Iparművészek Révész Imre Társaságának és az Ukrán Nemzeti Képzőművészeti Szövetség tagja vehette át a napokban a megye képzőművészeinek elismerésére alapított Boksay József- és Erdélyi Béla-díjat alkalmazott dekoratív művészet kategóriában. Az Ungváron élő, elsősorban szőtteseiről, batikjairól, gobelinjeiről ismert művésznőt ebből az alkalomból kérdeztük munkájáról, terveiről.

- Mivel érdemelte ki a rangos elismerést?

- A díj indoklásában az szerepel, hogy három munkámat, a Kárpátok, a Hegyi kunyhók és Virágok kompozíciómat jutalmazzák a díjjal. Mind a három munkát egy méternél is nagyobb oldalhosszúságú gyapjúból szőttem otthon, a szövőszékemen. Valamennyi mű szerepelt a tavalyi megyei szépművészeti tárlaton.

- Sok a megrendelése mostanság?

- Nem mondhatnám. Napjainkban jellemzően a szponzorok vásárolnak, azok, akik ily módon támogatják a kultúrát. Korábban, még a szovjet időkben működött az úgynevezett Művészeti Termelési Kombinát és a Művészeti Alap, amelyek megrendelésekkel, munkával látták el a képzőművészeket. Az állami cégek megszűnésével azonban nem volt több megrendelő, így megszűntek a művészeket foglalkoztató intézmények is. Az ilyen jellegű igényeikkel ma a megrendelők elsősorban az erre szakosodott vállalkozásokat keresik meg, amelyek viszont nem minden esetben alkalmaznak képzőművészeket a munka elvégzésére.

- A művészet azonban pénzbe kerül. Miből tartják fenn magukat mostanság a művészek?

- A művész a pillanatnyi gazdasági helyzettől függetlenül alkot. Természetesen rá is hatással vannak a külső körülmények, de egyszerűen nem tud másképpen gondolkodni, bármilyen is a helyzet körülötte, neki alkotnia kell. Az alkotás mellett persze dolgozni is muszáj a megélhetés végett, no meg a gobelinek, szőttesek elkészítéséhez szükséges anyagokat és eszközöket is be kell szerezni valamiből.

- Milyennek látja az ungvári művészeti életet napjainkban?

- Rendszeresen szervezünk kiállításokat a Kárpátaljai Magyar Képző- és Iparművészek Révész Imre Társaságával, kiállítunk az Ukrán Nemzeti Képzőművészeti Szövetség tagjaival is. Ezenkívül rendszeresen szervezünk plain aireket, alkotótáborokat, egyszóval meglehetősen élénk művészeti életről számolhatok be.

- Mik a tervei a jövőre nézve?

- Szeretnék tematikus dekoratív gobelineket szőni a továbbiakban is. Amit látok, amit érzek, az átforr bennem, s azután vászonra, papírra, textilre kívánkozik. Amint Arany írta, "Nem a való hát: annak égi mássa Lesz, amitől függ az ének varázsa". A művész tehát alkot, és akkor boldog, ha ezt teheti.

- Mikor láthatja legközelebb munkáit a közönség?

- Remélem, hogy tavasszal, a RIT legközelebbi csoportos tárlatán.

szcs

Berecz Margit

1956-ban született Ungváron és jelenleg is ott él. Tanulmányait az Ungvári Iparművészeti Szakiskolában és a Lembergi Iparművészeti Főiskolán végezte. 1977-től vesz részt kiállításokon. Tagja a Kárpátaljai Magyar Képző- és Iparművészek Révész Imre Társaságának, a Magyar Képző- és Iparművészek Társaságának és az Ukrán Nemzeti Képzőművészeti Szövetségnek.

Eredetileg textilművész. Dekoratív szőtteseket, batikokat készít, de jelentőset alkotott a festészet területén is. Elvontabb, letisztult formákkal operáló olajképeket, akvarelleket fest. Csoportos kiállításokon vett részt Eperjesen, Kassán, Pertniben, Varsóban, Lembergben, Kijevben, Ungváron, Székesfehérváron, Budapesten és Pécsváradon.