III. Mezőgecsei Böllérverseny

2009. január 16., 09:00 , 418. szám

A beregszászi járási Mezőgecsében immár harmadik alkalommal kerül megrendezésre ez a Kárpátalján egyedülálló hagyományőrző rendezvény. A disznóvágás és a hozzá kapcsolódó szokásrendszer megőrzése céljából létrehozott böllérversenyre a csapatok a következő feltételek mellett jelentkezhetnek:

jelentkezhetnek határon inneni és túli csapatok

a csapatokban részt vevő személyek száma nincs korlátozva

minden csapat a rendezvényt megelőzően 5 nappal be kell, hogy jelentkezzen

a csapatoknak minden kelléket saját maguknak kell biztosítaniuk a disznóvágáshoz (a szervezők csak akkor tudnak valamely kellék pl: disznó, sátor, asztal, szék, gáz, tűzifa stb. beszerzésében segíteni, ha azt 10 nappal a rendezvény előtt, legkésőbb január 20-áig jelzik feléjük)

minden jelentkező csapatnak legkésőbb 5 nappal a rendezvény előtt be kell fizetnie támogatásként a részvételi díjat (6 kg disznóhús ára) a Mezőgecsei Hagyományőrzők és Falufejlesztők Egyesületének

Jelentkezési határidő csapatok számára 2009. január 27.Jelentkezési lap letölthető a www.mezogecse.atw.hu honlapról.

A programból:

7.00 - Gyülekező a Kajdy-kúria előtti téren; forraltbor- és fogópálinka-kóstoló; a részt vevő csapatok bemutatkozása, rövid ismertetőjük disznóvágási szokásaikról; disznófogás és szúrás, szalmával való perzselés; a hagyományos disznótori ételfélék készítése (toros káposzta és toros hús, májas hurka, véres hurka, kolbász, disznósajt), malacsütés.

12.00 - Ünnepélyes megnyitó, utána disznótoros ételek kóstolása és vására, kulturális program a Mezőgecsei Kultúrházban, Badak István mezőgecsei amatőr festőművész képeinek kiállítása és vására, mezőgecsei borok versenye és vására.

18.00 - A böllérverseny nyerteseinek kihirdetése, díjátadás.

18.30 - Diavetítés a falu életéből (a régi mezőgecseiek, falunapok, gyereknapok, utcabajnokság, lekvárfőzés, böllérverseny); utána Dalárda, Táncház - vezeti Barsi Csaba (Magyarország, Kisgyőr), végül hajnalig tartó Disznótoros Bál.

Bővebb információ:

Tel.: 00-380-50-92-553-70, 00-380-31-41-4-13-32, 06-20-551-37-90, e-mail: mezogecse@yahoo.com, honlap: www.mezogecse.atw.hu

A szervezők