Van már megyei költségvetés

Kárpátaljai Megyei Tanács

2009. január 16., 09:00 , 418. szám

Ungváron szerdán ülésezett a Kárpátaljai Megyei Tanács. A képviselők legfontosabb feladata az idei év első ülésén a megye 2009-es költségvetésének elfogadása volt.

A testület néhány ágazati program, és a pénzügyi-gazdasági világválság nyomán Kárpátalján kialakult helyzet stabilizálására vonatkozó intézkedés elfogadása után tért rá az idei megyei büdzsé tervezetére. A dokumentumot az előzetes várakozásoknak megfelelően különösebb vita nélkül hagyták jóvá a képviselők. Folyosói vélemények szerint a különös engedékenység oka az lehetett, hogy az ország büdzséjéből következően a megyei költségvetés is meglehetősen bizonytalan számokon alapul, így aligha lett volna értelme azokról jelenleg érdemi vitát nyitni, költségvetésre viszont mindenképpen szüksége van a régiónak a további zökkenőmentes működéshez.

Az előzetes várakozásokkal ellentétben nem került szóba az ülésen az orosz-ukrán gázvita kapcsán szükségessé vált intézkedések kérdése. Ebből azonban megfigyelők szerint nem lehet messzemenő következtetéseket levonni a közeljövőben lehetséges további korlátozásokat illetően. Érdekesség ugyanakkor, hogy a megyei sajtó és könyvkiadás támogatásának keretében Jevhen Zsupan képviselő javaslatára egy ruszin lap támogatását is megszavazta a testület.

A megyei büdzsé megszületése után várható, hogy a járások is még ezen a héten elfogadják a maguk költségvetését.

hk