Az ellenzék menesztené a kormányt

2009. január 16., 09:00 , 418. szám

A Régiók Pártja követeli, hogy alkotmányos vádeljárást kezdjenek Viktor Juscsenko elnök ellen és haladéktalanul menesszék a Julija Timosenko vezette kormányt - közölte kedden a parlamentben Viktor Janukovics, az ellenzéki párt vezetője.

"Követeljük, hogy a kormány haladéktalanul mondjon le, és kezdjék meg az államfő elleni alkotmányos vádeljárást" - mondta a volt kormányfő. Janukovics követelte, hogy a kormány tegyen jelentést a parlamentnek és állítsanak fel eseti parlamenti bizottságot a kormány tevékenységének kivizsgálására. Janukovics javasolta, hogy a parlament január 15-i plenáris ülésen tárgyalja a kormány menesztését.

"A 'narancsszínű' hatalom rendkívüli feszültségforrássá változtatta az ukrán-orosz kapcsolatokat" - szögezte le Janukovics, hozzátéve, hogy a mostani hatalom nem profi, s emiatt "van most hideg az iskolákban és a lakásokban, álltak le vállalatok és kétségbeesettek munkanélküliek milliói".

Janukovics szerint Ukrajnában most megvan a "tömeges társadalmi tiltakozás" lehetősége, "amely a hatalom és a nép erőszakos szembenállásához vezethet".

A nagyobbik kormánypárt, a BJUT részéről biztosak abban, hogy a kabinet menesztését célzó csütörtöki szavazás sikertelen lesz. Andrij Szencsenko képviselő hozzátette: "Nyilvánvaló, hogy a kommunisták, akiknek a szavazatai nélkül lehetetlen a szavazás, nem vesznek részt abban." Korábban Volodimir Litvin házelnök is irreális elképzelésnek tartotta a kormány menesztését.

A törvényhozásban még ugyanaznap eseti parlamenti bizottságot hoztak létre az ukrán gázellátási rendszer működésével és a gázellátás biztosításával összefüggő kérdések kivizsgálására. (Kárpátalja/korrespondent.net/MTI)