"Boldog" koccanás

2009. január 9., 09:00 , 417. szám

Ünnep előtti utolsó vásárlói roham. A felkapott szupermarket beltere és környéke zúgó méhkas. Ember ember hátán, autó autó hátán. Színültig tele a parkoló, szinte egymást puszilják a járművek az áruház előtti utcában is. Dudaszó, kiáltozás, fékcsikorgás. Szertehagyott bevásárlókocsik, tébláboló gyerekek. Mozgalmas csendélet.

A bérautó kifelé iparkodik ebből a káoszból. A piros kiskocsi is kifelé farol. Az utóbbi vezetője a figyelmetlen, szabadulási manőverei is kezdetlegesek. A két gépkocsi összecsókolózik. Nem olyan vészes. A taxinak a jobb sárhányója horpad be, a piros autónak a hátsó lámpatokja reped darabokra. Kiszáll a taxis, akárcsak a piroska nem kevésbé mérges vezetője, egy ifjú hölgy is. Udvarias bocsánatkérés helyett káromkodások sorozata. Gépfegyverszerűen. Telefonálnak. És türelmetlenül várják a közlekedésieket. Közben a szitoközön árad tovább. És többszólamú kórussá dagad. Besegít ugyanis a koccanás miatt se előre, se hátra helyzetben rekedt autóstársak dalárdája is.

A kékfényes autó megérkezik. Mivel máshova nem fér, hát keresztbe elzárja a parkoló be- és kijáratát. Egy usánkás közeg jelentkezik és megkezdi a helyszínelést. Éppen arra készül, hogy nekiveselkedjen a jegyzőkönyvnek, amikor az utcán egy Mercedes kisbusz tör magának utat és vakmerően fordul a parkolóban. És egyenesen nekigördül - csapódik a rendőrautó oldalának...

A szupermarket hangszóróiból dallamos ünnepi zene szól: az énekesnő kellemesen búgó hangfekvésben éppen a refrént ismétli: "Boldog új évet, kedvesem!"

Gerzsenyi András