Az óvszer is drágább lett

2009. január 2., 09:00 , 416. szám

A patikusok nem győzik cserélni az árcédulákat. Az import óvszer csomagja például 22 hrivnya, holott korábban csak 8 volt.

Az elmúlt napokban számos népszerű gyógyszer ára emelkedett, némelyiké egyenesen a duplájára nőtt. Az emberek még nem tértek magukhoz a sokkból, azt mondják, a gyógykezelés luxussá vált a számukra. A patikusok eközben arra panaszkodnak, hogy gyakorlatilag mindennap cserélni kénytelenek az árcédulákat, miközben a vásárló egyre kevesebb. Elsősorban persze az élet minőségét javító készítmények forgalma esett vissza, a létfontosságú gyógyszereket továbbra is megveszik az emberek, ha élni akarnak.

A már említet import óvszerek mellett nőtt a lázcsillapítók és az influenzaellenes készítmények ára is. A Teraflu például októberben még 45 hrivnya volt, ma már azonban 50-52 hrivnyánál olcsóbban nem lehet hozzájutni. Kárpátaljai patikusok szerint a drágulás mértéke a különböző gyógyszercsoportoknál igen eltérő lehet, átlagosan mintegy 20-30 százalék körüli áremelkedésről beszélhetünk.

A gyógyszerészek azt mondják, hogy nem rajtuk múlik az áremelkedés. A drágulás egyik oka szerintük a dollár árfolyamának növekedésében keresendő. A másik ok az volt, hogy az elnök eltörölte azt a rendeletet, amely eddig a nagybani kereskedelemben 10 százalékban, a kiskereskedelmi forgalomban pedig 25 százalékban maximálta a kereskedői felárat a gyógyszerek és gyógyhatású készítmények esetében. A kereskedők ugyanakkor azt mondják, ha az elnök nem visszakozott volna, többségük mára tönkremegy.

Ugyanakkor nyilvánvaló, hogy nemcsak az importból származó gyógyszerek drágulnak manapság, hanem a hazai készítmények is. Ezzel kapcsolatban egyes gyógyszerészek arra hivatkoznak, hogy emelniük kell a patikusok fizetését.

"Megbetegedett a gyermekem, köhög - panaszkodik egy anyuka. - Ilyenkor mindig ugyanazt a köhögés elleni szirupot vásárolom neki, ami eddig 5 hrivnyába került, most viszont 10-16 hrivnya. Persze az ember az ártól függetlenül megveszi, amire a gyermekének szüksége van, de szerintem az, ami manapság a gyógyszerek ára körül folyik, szemérmetlen rablás."

Sok patikában egyébként számos készítmény ára máig változatlan. Igaz, mindenki azt mondja, hogy ez csak ideiglenes jelenség: addig tart, amíg el nem fogynak a korábban beszerzett árukészletek. Az előrelátók azt tanácsolják, ha valahol még a régi áron kapható a rendszeresen használt gyógyszerük, jobban teszik, ha egyszerre több csomaggal vásárolnak belőle, a közeljövőben szinte bizonyosan drágulni fog.

szcs