Napirenden a kárpátaljai magyar oktatás

Ülésezett a KMKF két albizottsága

2008. december 18., 09:00 , 414. szám

Főként a szlovákiai és az ukrajnai magyar oktatást az utóbbi években, hónapokban ért hatásokról tanácskozott a Kárpát-medencei Magyar Képviselők Fóruma (KMKF) kulturális és oktatási, valamint jogi albizottsága együttes ülésén múlt szerdán Budapesten.

A tanácskozáson a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség képviseletében Kovács Miklós elnök és Brenzovics László alelnök vett részt. A Kárpátaljai Magyar Pedagógusszövetséget Orosz Ildikó elnök képviselte.

A tanácskozás után tartott sajtótájékoztatón Botka Lajosné, a KMKF oktatási és kulturális albizottságának szocialista társelnöke elmondta, hogy áttekintették a magyar Oktatási és Kulturális Minisztérium vitaanyagát a határon túli magyarok oktatási és kulturális helyzetéről. A konferencia határon túli magyar résztvevőire hivatkozva megállapította, hogy ugyan sok tekintetben eltérő sajátosságok jellemzik a magyar közösségeket, de a szomszédos országokban a mindenkori oktatáspolitika a parlamenti ciklusoknak megfelelően négyévente "rángatja" oktatási rendszerüket.

Balog Zoltán, a KMKF jogi albizottságának fideszes társelnöke szerint Ukrajnában "abszolút vészhelyzet van", gyors és határozottabb fellépésre van szükség a magyar kormány részéről. Hangsúlyozta, hogy a Fidesz és az MSZP között meglévő nézetkülönbségeket félre kell tenni, mert rövid távon "csak egységben van esély valamilyen javulásra". Értékelése szerint a 2004. december 5-i, a kettős állampolgárságról tartott - eredménytelen - népszavazás miatt csökkent a határon túli magyarok politikai súlya az adott országokban. Ez Ukrajnában egybeesett a 2004-es "narancsos" forradalom után megindult egységes nemzetállam-építési törekvésekkel - mondta.

Az ülésen elfogadott állásfoglalásban az albizottságok egyebek mellett "aggodalmukat fejezik ki az ukrán kormánynak a magyar nyelvű oktatás szűkítésére irányuló intézkedései miatt, amelyek megszüntetik a magyar nyelvű és magyar nyelvből történő felvételizés lehetőségét, egyes tantárgyak kétnyelvű oktatását írják elő, illetve kilátásba helyezik az egyházi fenntartású oktatási intézményeknek nyújtott állami támogatás megvonását." Az albizottságok felkérik a magyar kormányt, hogy a két ország kisebbségpolitikai együttműködésének keretében a Kárpátaljai Magyar Pedagógusszövetség szakmai anyaga alapján dolgozzon ki javaslatot ezen problémák megoldására. (Kárpátalja/MTI)