Magyar konzulátusok

Évértékelő sajtótájékoztató

2008. december 18., 09:00 , 414. szám

A vízumok és a kishatárforgalmi engedélyek kiadásával kapcsolatos tapasztalatokról, illetve a magyar-ukrán kétoldalú politikai, kulturális és gazdasági kapcsolatok idei alakulásáról tartottak évértékelő sajtótájékoztatót a Magyar Köztársaság Ungvári Főkonzulátusának és Beregszászi Konzulátusának vezetői.

Sziklavári Vilmos ungvári főkonzul elmondta, hogy idén december 11-ig 121 452 vízumot és kishatárforgalmi engedélyt adtak ki a három ukrajnai vízumkiadó helyen: Kijevben 41 660 schengeni vízumot, Ungváron 27 598 vízumot és 12 813 kishatárátlépőt, Beregszászban pedig 20 225 vízumot és 19 156 kishatárátlépőt. Újságírói kérdésekre válaszolva Nagy Attila és Csengeri János konzulok elmondták, hogy a támogató nyilatkozatok augusztusi bevezetése óta jóval több kárpátaljai igényel schengeni vízumot, mint kishatárátlépőt. Az első félévben viszont közel kétszer több kishatárátlépőt adtak ki. Továbbá a két konzulátusról összesen 3600 munkavállalási kérelmet továbbítottak a budapesti Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal felé, amelynek körülbelül 10%-át utasították el, illetve küldték vissza hiánypótlás miatt. A munkavállalók 90-95%-a szakmunkás kvalifikáltságot igénylő munkahelyeken helyezkedett el.

Bacskai József beregszászi főkonzul beszámolójában elhangzott: a beregszászi konzulátus ebben az évben a legnagyobb hangsúlyt arra helyezte, hogy a konzuli kerületében élő lakosságot tájékoztassa a Magyarországra történő utazás szabályairól. Ennek érdekében működtették a konzulátus honlapját, illetve különféle írásbeli tájékoztatókat tettek közé a sajtóban.

Az Európai Unió 2009. január elsejével új vámszabályokat léptet életbe. Ezek értelmében, ha valaki szárazföldön lép be az EU területére, akkor 300 euró értékű csomagot vihet magával, ha repülővel érkezik, akkor 430 euró értékűt. Ezentúl mindössze 40 szál (azaz két doboz) cigarettát lehet majd bevinni. A gépjárművel érkezők egy szabványtanknyi üzemanyagot, illetve azon felül kannában maximum 10 litert vihetnek át a határon a jövő évtől.

A kulturális együttműködés kapcsán Sziklavári Vilmos főkonzul elmondta, hogy ebben az évben sikerült felavatni a vereckei honfoglalási emlékművet és a munkácsi Turul-szobrot. A reneszánsz év alkalmából a munkácsi várban egy molinókiállítás keretében bemutatták a nagy reneszánsz király, Hunyadi Mátyás életét. Nagy sikerrel vendégszerepelt a világhírű Amadinda együttes Ungváron. Az Ungvári Művészeti Iskolával közösen a főkonzulátus magyar zenei estet szervezett az ungvári Filharmóniában.

A magyar külképviseletek jövőre is szeretnének színvonalas kulturális programokat hozni Kárpátaljára, a tervek között szerepel a Magyar Állami Népi Együttes ungvári fellépése, valamint magyar filmnapok és tematikus kiállítások szervezése.

Ami a két ország közötti politikai kapcsolatok alakulását illeti, elhangzott, hogy idén háromszor járt Sólyom László magyar köztársasági elnök Ukrajnában. Szeptemberben Ungvár adott otthont a magyar-ukrán kisebbségi vegyes bizottság ülésének. Novemberben Szekeres Imre honvédelmi miniszter ukrajnai látogatását Ungváron kezdte, ahol találkozott a helyi magyar szervezetek vezetőivel. Veress János pénzügyminiszter pedig idén nyáron 150 millió forint értékű segélyt hozott Ukrajnába, a kárpátaljai árvízkárosultak megsegítése céljából.

Badó Zsolt