Embercsempészeket fogtak

2008. november 28., 09:00 , 411. szám

Az utóbbi évek legnagyobb embercsempész-hálózatát göngyölítette fel a rendőrség az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SZBU) munkatársaival karöltve Kárpátalján.

Az ázsiai, afrikai és volt szovjet tagköztársaságokból származó menekülőket az Európai Unió területére illegálisan bejuttató bűnszövetkezet mintegy húsz taggal működött Ukrajna különböző régióiban. A hálózatot egy huzamos ideje Ukrajnában élő afgán állampolgárságú személy irányította, aki ukrán nőt vett feleségül - jelentette kedden a kárpátaljai megyei rendőrség sajtószóvivői irodája.

A beszámoló szerint az embercsempészek egy csoportját még november 15-én kerítette kézre a szakszolgálatok összehangolt akciója során a rendőrség különleges egysége a Nagybereznai járásban, az ukrán-szlovák határ mellett, amikor afgán és kínai migránsokat készült Szlovákiába csempészni. Az elfogott bandatagok - valamennyien Nagyberezna és Perecseny környéki lakosok - között volt egy 18 éves lány, az egyik ungvári egyetem joghallgatója, aki az apjával együtt közvetlenül vett részt az embercsempészésben - áll a jelentésben.

Rendőrségi adatok szerint a felgöngyölített bűnszövetkezet az év eleje óta félezer illegális migránst csempészett Ukrajna területéről külföldre. A hálózatot irányító, jelenleg vizsgálati fogságban lévő 30 éves afgán állampolgár a menekülőket Kijevben verbuválta, társaival Kárpátaljára szállíttatta, majd onnan a zöldhatáron át Szlovákiába csempésztette fejenként mintegy 1300 dollárért. (Kárpátalja/MTI/zakarpattya.net.ua)