Választásokat akar az UNP

2008. november 21., 09:00 , 410. szám

A Kárpátaljai Megyei Tanács soron kívüli újraválasztását előíró határozattervezetet nyújtott be kedden az ukrán parlamentben a nacionalista Ukrán Néppárt (UNP), mert a kárpátaljai képviselőtestület tavaly nemzetiségnek ismerte el a ruszinokat.

A kárpátaljai soron kívüli önkormányzati választás kiírására vonatkozó tervezetet az UNP nevében két képviselő terjesztette elő azzal az indoklással, hogy a megyei önkormányzati testület "durván megsértette Ukrajna alkotmányát és hatályos törvényeit" azzal, hogy tavaly március 7-én nemzetiségnek ismerte el a ruszinokat, s ezzel legitimizálta a "politikai ruszinság tevékenységét" - közölte az UNP sajtószóvivői irodája.

A jelentés szerint a megyei szintű elismeréstől "vérszemet kapott" ruszin vezetők destabilizálták a régiót, mégpedig különböző fórumok szervezésével, amelyeken nyíltan Ukrajna területi integritásának megsértésére szólítanak fel. A tervezet előterjesztői külön kiemelték a kárpátaljai ruszin szervezetek idén október 25-én, Munkácson megtartott kongresszusát, amelyen kilátásba helyezték a ruszin államiság visszaállítását, ha december 1-jéig Kárpátalja nem kap autonóm státust Ukrajnán belül. (Kárpátalja/MTI)