Bajban az egyházi líceumok

2008. október 31., 09:00 , 407. szám

Január elsejétől nem kapnak állami támogatást a nem állami tulajdonban lévő líceumok. Megkérdeztük az ügyben érintett Nagydobronyi Református Líceum igazgatóját, Katona Bélát.

"Október elsején figyelmeztettek bennünket az államkincstártól, hogy a jövő évtől nem finanszírozzák líceumunk működését, mert állítólag a 2004-ben elfogadott költségvetési törvény értelmében ez törvénytelen. A mi intézményünk fenntartásához alapításától, már 13 éve hozzájárul az állam, 2004-ben ugyancsak áttekintették megyei és járási szinten ezt, és azóta is finanszíroztak minket idáig.

Mi úgy gondoljuk, hogy szükség van Kárpátalján az egyházi líceumokra. Szerdán Mackó István, az Ungvári Járási Tanács alelnöke a kérdéssel kapcsolatos megbeszélésre hívta össze az illetékes szakembereket és a tanács oktatási bizottságát, ismertettem velük a kialakult helyzetet, a járás vezetői is keresik a megoldást. Mi az alapító okiratunkat, a működési szabályzatunkat és más okmányokat már átadtuk ügyvédeknek, akik vizsgálják a módját annak, hogy mit tehetünk ebben a helyzetben. Ugyanakkor beadvánnyal fordultunk a megyei tanács oktatási bizottságához is, ahol pozitívan állnak hozzá a kérdéshez, és ígéretet tettek arra, hogy a törvények betartása mellett mindent megtesznek azért, hogy ne vonják meg tőlünk ezt a segítséget. Reménykedünk abban, hogy végül minden visszaáll az eredeti helyzetbe."

Érdeklődésünkre Brenzovics László, a megyei tanács alelnöke elmondta, hogy megbeszélést folytatott Mihajlo Motilcsákkal, a megyei oktatási osztály vezetőjével, aki arról tájékoztatta, hogy keresik a kialakult helyzet megoldásának lehetőségét.

Badó Zsolt