Koszorúzás Ungváron

1956-os megemlékezések Kárpátalján

2008. október 31., 09:00 , 407. szám
Tisztelgés az ungvári börtön falán levő '56-os emléktáblánál

Az 1956-os forradalom hőseire és a szabadságharcot követő megtorlás áldozataira emlékeztek október 22-én Ungváron a Magyar Köztársaság ungvári főkonzulátusa által szervezett koszorúzási ünnepségen.

Az ungvári börtön bejáratánál két évvel ezelőtt állított emléktáblánál tartott megemlékezésen Sziklavári Vilmos főkonzul a több mint fél évszázaddal ezelőtt történtekről szólva rámutatott: "A sztálinista rezsim magyarországi kiszolgálói kétségbeesetten igyekeztek megtartani jogszerűtlenül szerzett hatalmukat, s ennek érdekében saját népükkel szemben külső, antidemokratikus erőktől kértek és kaptak segítséget. Győzelmük azonban történelmi léptékkel mérve pirruszi volt. A palackból előtörő szellemet már soha nem sikerült visszazárni, amely ha lassan is, de elvezetett a megújuláshoz."

Magyar hazafiak és a demokratikus társadalomért küzdők százezrei súlyos árat fizettek elveikért, jelezte a szónok, hozzátéve: e napon azokra a hős szabadságharcosokra emlékezünk, akik mertek szembeszállni a totalitarista rezsimmel, egy demokratikus társadalom létrehozását tűzték zászlajukra. "E nemes cselekedetüket az akkori elnyomó rezsim azzal jutalmazta, hogy megfosztották őket személyi szabadságuktól, és közülük mintegy 840 magyar állampolgárt, lábbal tiporva a nemzetközi jog alapvető normáit áthurcoltak a magyar-szovjet határon, s e börtönben tartottak fogva 1956 őszén több hónapon keresztül. Mellettük több, a magyar forradalommal szimpatizáló és mellette fellépő akkori szovjet állampolgárt is fogságba vetettek" - jelezte a főkonzul.

Sziklavári Vilmos beszédében emlékeztetett: "A fejlődés a forradalmárokat igazolta és a haladó demokratikus eszmék győzelmét hozta. A hálás utókor immáron az ungvári börtön falán 2006-ban a forradalom és szabadságharc 50. évfordulója alkalmából elhelyezett emléktábla előtt tiszteleghet a hősök emléke előtt." "Nem felejtjük el őket és ígérjük, hogy mindig követni fogjuk hős útjukat és szellemiségüket, amellyel utat nyitottak számunkra a demokratikus és haladó társadalmak irányában" - mondta végezetül az ungvári főkonzul.

A továbbiakban az egybegyűltek megkoszorúzták a Matl Péter munkácsi szobrász által alkotott emléktáblát. A Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség nevében Kovács Miklós elnök és Brenzovics László alelnök, a Kárpátaljai Megyei Tanács elnökének helyettese koszorúzott.

Az esti órákban ünnepi fogadásra került sor a főkonzulátus épületében az 1956-os kárpátaljai események résztvevőinek, számos egyházi személyiségnek, állami és önkormányzati tisztviselőknek, társadalmi szervezetek és a sajtó képviselőinek részvételével.

hk