A Kárpátia frontembere

Interjú Petrás Jánossal

2008. október 31., 09:00 , 407. szám

A Kárpátia nemzeti rockzenekar - mint azt előző lapszámunkban is megírtuk - fantasztikus hangulatú koncertet adott Szalókán. Interjúnk a koncert után készült Petrás Jánossal, a zenekar basszusgitáros-énekesével.

- Mi a zenekar küldetése?

- A zenekarunk küldetése az, hogy a magyarokba megpróbálja visszacsempészni egy kicsit az identitástudatot, azt, amit itt a korábbi totalitárius rendszerek és a mostani globalizáció megpróbál nyomaiban is kiirtani.

- A Kárpátiáról szóló hírek nem könnyen kerülnek be az anyaországi médiába, mi ezzel kapcsolatban a tapasztalatuk?

- Valóban nincs fogadókészség, vagyis a média bizonyos szegmenseiben van: elsősorban regionális rádiók, televíziók és regionális újságok, illetve két nagyobb televíziócsatorna: a Hír TV és az Echo TV, akik időnként hírt adnak rólunk. A magyar kereskedelmi médiába meg nem is akarunk bekerülni, az egy egészen más világ, az mátrix.

- Évente megjelenik egy újabb lemezük, nem megy ez a minőség rovására?

- Mi zenészek vagyunk, nekünk ez a dolgunk, lemezeket kell készítenünk. Én nem hiszem, hogy például az asztalos rosszabb asztalt készít egy, két vagy három év múlva, mint először. Úgy gondoljuk, hogy mi sem készítünk rosszabb lemezeket. Az természetes, hogy a két-három évvel ezelőtti témaválasztás nem ugyanaz, mint amit ma választunk. Változik a világ, változnak a benyomásai is az embernek, és ezt próbáljuk mi dalok formájába önteni.

- Mindannyian főállású zenészek?

- Nem. Mindenkinek van saját civil munkahelye, amellett a hétvégeken, szabadidőnkben zenélünk.

- Család?

- Van két gyermekem. Egy 19 éves lányom, és egy 18 éves fiam. Rajtam kívül a zenekarban még a billentyűsnek van egy fia. A többiek még ezen feladat előtt állnak, de dolgoznak rajta.

- Miért döntöttek a szalókai helyszín mellett, és mikor láthatjuk önöket itt legközelebb?

- Tavaly játszottunk Beregszászban, azelőtt Benében, most úgy gondoltuk, hogy jó lenne áthelyeznünk a helyszínt ebbe az irányba. Végül is jó döntésnek bizonyult, fantasztikus volt a hangulat, és örülünk annak is, hogy a mi szerény eszközeinkkel tudtunk segíteni a szalókai gyerekeknek. Jövőre is biztosan jövünk, de a részletek még nem tisztázottak.

dózsa