KMKF: Szórvány munkacsoport alakult

2008. október 24., 10:00 , 406. szám

Az elmúlt héten Budapesten ülésezett a Kárpát-medencei Magyar Képviselők Fóruma (KMKF) külügyi és Európa-ügyi, valamint gazdasági albizottsága.

Kocsi László, a külügyi és Európa-ügyi albizottság MSZP-s társelnöke az ülés utáni rövid tájékoztatójában azt hangsúlyozta, jelentős eredménynek tartja, hogy egyetértés mutatkozik a KMKF megítélésében a magyar parlamenti pártok részéről. "Hasznos és szükséges, a magyarság számára" fontos intézmény.

Az ülésen döntés született arról, hogy szórvány munkacsoport jön létre a külügyi és Európa-ügyi albizottságon belül. Duray Miklós, az MKP stratégiai alelnöke, a szórvány munkacsoport létrehozásának kezdeményezője elmondta: a munkacsoporttól olyan tervezetek kidolgozását várják, amelyek segíteni fognak abban, hogy "a szórványban élők ne érezzék magukat elhagyatva".

Arra a kérdésre, hogy lát-e különbséget a Miniszterelnöki Hivatal által néhány nappal korábban megalakított Szórvány Tanács és a KMKF-en belüli szórvány munkacsoport között, Duray úgy válaszolt, a különbség abban is megmutatkozik, hogy a KMKF munkacsoportjának tagjai élvezik a helyi magyar közösségek támogatását.

Németh Zsolt, az Országgyűlés Külügyi Bizottságának fideszes elnöke, az albizottság másik társelnöke azt a véleményét fogalmazta meg, hogy amíg a Szórvány Tanács legitimitása gyenge lábakon áll, a KMKF kikérte tagszervezeteinek véleményét, és csak az általuk javasolt személyekből fog állni a szórvány munkacsoport. A KMKF külügyi és Európa-ügyi albizottságának ülésére egyébként meghívták Gémesi Ferencet, a Miniszterelnöki Hivatal kisebbség- és nemzetpolitikáért felelős szakállamtitkárát, de sem ő, sem más nem vett részt az államtitkárság részéről az albizottság ülésén.

Kovács Miklós, a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) elnöke az ülés után lapunknak nyilatkozva ugyancsak a legitimitás hiányára hívta fel a figyelmet a Szórvány Tanács megalakításával kapcsolatban. Mint jelezte, Tóth Mihály, az UMDSZ tiszteletbeli elnöke anélkül kapott meghívást a testületbe Kárpátalja képviseletében, hogy arról előzőleg egyeztettek volna a kárpátaljai érintettekkel.

A KMKSZ elnöke egyben eredményként könyvelte el, hogy az albizottság állásfoglalása ismét foglalkozik a kárpátaljai magyar oktatási rendszer problémáival: felkérik a magyar külügyminisztert, hogy továbbra is járjon el az ukrán kormány illetékeseinél az ügyben.

A KMKF Esztergomban ülésező gazdasági albizottsága, amelynek munkájában dr. Brenzovics László, a KMKSZ alelnöke, a Kárpátaljai Megyei Tanács elnökének helyettese is részt vett, a magyar–szlovák határtérségből meghívott polgármesterek részvételével folytatott megbeszélést a határon átnyúló közlekedési infrastruktúra- és tömegközlekedés-fejlesztés kérdéseiről.

Brenzovics László az ülésen rámutatott, mivel Kárpátalja határtérség, fontos a határok átjárhatósága. Ebből a szempontból lényeges a politikus szerint, hogy tökéletesedjék a magyar vám- és pénzügyőrség munkája, megszűnjenek azok a ma még gyakori megalázó helyzetek a határon, melyek ráadásul a határátkelést is hátráltatják. A KMKSZ alelnöke ezen kívül felvetette egy új híd megépítését a Záhony–Csap határátkelő térségében, illetve a a Beregsurány–Asztély határátkelő további bővítését és megnyitását a teherforgalom előtt. (Kárpátalja/MTI)